(Terug)betalen via QR-code of sms

Op 24/02/14
Deel via

Dat Apple er niet in gelooft, belet nog niet dat ze de wereld overspoelen. We schrijven begin 2014 en noch over de QR-code noch over de NFC is het laatste woord gezegd.

In Frankrijk wil LYDIA ‘de uitwisseling van geld vereenvoudigen’. De toepassing voor mobiel betalen werkt zowel voor particulieren als voor ondernemingen. LYDIA maakt het mogelijk om te betalen of geld te ontvangen door het versturen van een eenvoudig sms’je of het scannen van een QR-code. Het model is overgenomen van de Square-toepassing in de Verenigde Staten en Canada. LYDIA telt in Frankrijk na 6 maanden al zo’n 140.000 actieve gebruikers en lijkt daarmee ook een succes te worden.

In Groot-Brittannië kan vanaf dit jaar voor financiële transacties gebruik gemaakt worden van de QR-code of van contactloze betalingen met de NFC-technologie. Het initiatief gaat uit van HSBC, First Direct, Nationwide, Santander en Metro Bank en richt zich op een potentieel van 18 miljoen consumenten. Het systeem zal rechtstreeks geïntegreerd zijn in de mobiele toepassingen van de vijf initiatiefnemende bankpartners. Het gebruikte gemeenschappelijke platform luistert naar de naam ZAPP en richt zich op de iPhone, Android en Windows Phone.

Tot slot de toestand in België. Bancontact/Mister Cash nemen evenmin een afwachtende houding aan en lanceerden eind 2013 een mobiele betaalapplicatie, alleen voor Android en iPhone, gebaseerd op de P2P-technologie. Ze is bestemd voor de 15 miljoen kaarten die in het land in omloop zijn. De P2P-technologie genereert QR-codes die de gebruikers in de gelegenheid stellen om vlot onderling geld over te maken. Om een transactie uit te voeren moet de begunstigde eerst de app openen en het verschuldigde bedrag invoeren. Op het scherm verschijnt dan een code. Die kan de betaler via zijn app scannen om daarna zijn beveiligingscode in te geven en de transactie te starten. De toepassing lijkt een plaatsvervanger voor Proton te worden. De bedragen zouden beperkt zijn tot 125 euro.

Een bank als KBC/CBC ontwikkelde dan weer zijn ‘Scasher’ , een app voor smartphones waarmee aan de hand van een systeem met QR-code onmiddellijk overschrijvingen kunnen worden uitgevoerd. En BNP Paribas Fortis lanceerde op zijn beurt Easy Transfer waarmee via een gsm-nummer betalingen kunnen worden aangenomen.