‘Contactless’ nu ook voor geldautomaten

Op 27/11/13
Deel via

Bij Chez PrivatBank vind je binnenkort geen geldautomaten meer met toetsenbord, scherm en klanteninterface. Alles wordt vervangen door … je smartphone! En dat is te danken aan de NFC-technologie.Op de conferentie ‘Money of the Future’ in Moskou heeft de vicevoorzitter van de Oekraïense bank PrivatBank, Alexander Vityaz, de Black Box voorgesteld. De Black Box is een innovatieve automatische  biljettenverdeler die gebruikmaakt van het Android-besturingssysteem en de contactloze NFC-technologie (een primeur voor een ATM). Dat betekent concreet dat deze nieuwsoortige ATM niet over een toetsenbord, scherm en een kaartlezer beschikt! Alles wordt vervangen door de smartphone van de klant. Op je smartphone de som invoeren die je wilt opvragen en je telefoon voor de Black Box houden, volstaat om je biljetten te ontvangen. De klant moet wel de app Android Privat24 downloaden om zijn smartphone te koppelen aan zijn rekening en bankkaarten.

Het voordeel van dit soort toestellen? “De kostprijs”, weet Alexander Vityaz. “In een contactloze geldautomaat, kunnen we de helft van de onderdelen van het toestel gewoon weglaten. De productiekosten liggen dus lager, net als de onderhoudskosten.”

De Black Box is wel uitgerust met een hoogwaardige kluis en een veiligheidsmechanisme tegen het klonen van kaarten en NFC-chips.

De eerste contactloze geldautomaat werd in november geïnstalleerd in de kantoren van PrivatBank. Klanten zullen de automaat pas kunnen gebruiken in de loop van het eerste trimester van 2014.

Meer info

De  Android Privat24 applicatie