‘Long Tail’ toegepast op de banksector

Op 25/03/14
Deel via

Een nieuw soort online-banken. Banken waar geld uiteindelijk maar een kleine plek opeist, maar waar een community van liefhebbers van honden, wijn of wielrennen nuttige tips en standpunten met elkaar uitwisselen. Wie had ooit gedacht dat het concept ‘long tail’ op een dag van toepassing zou zijn op de bancaire en financiële sector! Long tail : een distributiestrategie die erin bestaat een groot aantal unieke artikelen te verkopen, elk in een kleine hoeveelheid.

Is dit concept moeilijk toe te passen op de banksector? De Amerikaanse start-up Tribbed maakte er zijn specialiteit van. Doelstelling: innoveren met themagebonden online-banken. Voorbeelden: banken voor wielrenners, gepensioneerden en honden- of wijnliefhebbers. Zo creëer je eigenlijk gespecialiseerde sociale netwerken waaraan een bankrekening is gekoppeld.

Volgens Tribbed hebben klanten geen voeling met hun bank, ze laat hen zelfs koud. Waarom zou je die klantenrelatie dan niet versterken? Bijvoorbeeld door mensen samen te brengen rond een thema dat hen na aan het hart ligt. Het eerste initiatief van Tribbed luistert naar de naam Wag, speciaal voor honden liefhebbers.

Voorlopig biedt deze ‘nichebank’ enkel een gewone online-zichtrekening aan die beheerd wordt door een partnerinstelling. In de praktijk delen klanten tips over hun trouwe viervoeters via artikels met de mogelijkheid tot commentaar en discussies. Via een Facebook-profiel heb je nog een ander dialoogplatform. De bank levert een financiële bijdrage aan gespecialiseerde instellingen en geeft promoties op artikelen voor honden. Het concept wordt binnenkort uitgebreid naar andere community’s. Uiteindelijk kan het vermenigvuldigen van dergelijke ‘banken’ uitgroeien tot een levensvatbaar economisch model.

Een ander soortgelijk initiatief is Holvi. Deze Finse start-up, gekoppeld aan de Finse dochter van Nordea, biedt ook bij ons de mogelijkheid om groepsbankrekeningen te openen! En dat is interessant voor verenigingen of vzw’s. Of wanneer u een geldinzameling organiseert of met verschillende partijen een project realiseert. Met slechts enkele muisklikken opent u een rekening en kunt u de toegang delen met de leden van uw community. Volledig of gedeeltelijk. Het is bovendien helemaal gratis, enkel aan de verrichtingen zijn kosten verbonden. Holvi biedt ook extra diensten aan: een module voor budgetbeheer, een tool om een online-winkel met facturatie te creëren, een boekhoudtool en zelfs contactbeheer.

Stuk voor stuk originele ideeën die laten zien over welke mogelijkheden de banken van morgen beschikken.