“Sociale media staan garant voor de eerlijkheid van banken”

Op 23/10/13
Deel via

De CEO van Fifth Third Bank bevestigt: “Facebook en Twitter zijn efficiënter dan om het even welke reglementering om er zeker van te zijn dat een bank eerlijk is.” Tijdens een speech die grotendeels over de reglementering van banken ging naar aanleiding van de crisis, onderstreepte Kevin Kabat, CEO van Fifth Third Bank, een regionale Amerikaanse bank in Ohio, dat sociale media vandaag een centrale rol vervullen in de controle van banken. Je kunt op sociale media namelijk perfect nagaan welke reputatie banken genieten bij klanten en aandeelhouders.

Vandaar dat banken volgens hem helemaal geen nieuwe richtlijnen of regelgeving nodig hebben. Elke stap, elk nieuw product of elke beslissing wordt immers in real time afgestraft op Twitter, Facebook en Co. Kevin Kabat: “(…) de rechtbank van de publieke opinie en de noden van de markt verplichten banken om aantrekkelijke producten aan te bieden voor een scherpe prijs. Door de sociale media kijkt de hele wereld naar ons. Commentaren die gepost worden, blijven hangen.” Kortom, Twitter en Facebook zouden efficiënter zijn dan de instelling voor de bescherming van consumenten van de financiële sector om tussen banken en klanten een gezonde en transparante relatie te garanderen.

Een zeldzaam discours in de bancaire en financiële wereld, waar het lang duurde voor men inzag welke impact sociale media kunnen hebben op de reputatie en op het engagement van klanten. Enkele weken terug gaf een specialist digitale en sociale technologieën van HSBC toe dat banken op het gebied van sociale media nog heel wat achterstand hebben. Volgens de man zouden banken zelfs vier jaar achterophinken. “We staan nog altijd stil in 2009…”, aldus de man.

Lees het volledige artikel over de speech van Kevin Kabat op American Banker's 3rd Annual Regulatory Symposium.