‘The social media CEO’

Op 16/07/13
Deel via

CEO’s laten de sociale media links liggen en verwaarlozen hun personal branding. Dat leert het onderzoek dat Havas Media België en BNP Paribas Fortis vorig jaar hielden. Maar niet allemaal… Er is er zelfs eentje die we de ‘The social media CEO’ hebben gedoopt, omdat hij zich heel vaak en met succes op de sociale netwerken begeeft. Zijn naam: Peter Aceto, CEO van ING Direct Canada.

Havas Media België en BNP Paribas Fortis publiceerden in september 2012 een rapport waaruit blijkt dat geen enkele CEO uit de Bel 20 een profiel heeft op Facebook. Eén enkele heeft een Twitter-account, niemand heeft een blog en 6 hebben een profiel op LinkedIn. Van de Fortune 500 geeft 70% van de CEO’S geen teken van leven op de sociale netwerken, zo leert een enquête van CEO.com. Toch is het zo dat gesprekspartners de indruk krijgen dat ze iemand met een digitaal leven sneller kennen en dus ook meer een beroep op hem, zijn merk of zijn bedrijf. Vandaar het belang voor een CEO om zijn personal branding te ontwikkelen.

Peter Aceto, CEO van ING Direct Canada, heeft dat goed begrepen. “We staan op het kruispunt tussen twee revoluties”, vertrouwde hij coach en auteur Carmine Gallo in januari toe op Forbes.com. “Een technologische en een sociale revolutie. Door de financiële crisis gaan mensen anders om met informatie en vertrouwen. En je kunt niet meteen zeggen dat bedrijven en hun bazen de ranking aanvoeren. Bazen en organisaties die open en transparant zijn en die een open dialoog voeren met hun klanten, werknemers en de community zullen het best aanvaard worden.”

Actief aanwezig zijn op de sociale media is volgens hem dus meer dan noodzakelijk. “Het is zoals online een diner bijwonen waar ik met mijn klanten een open gesprek heb over geldzaken en over andere dingen.” Peter Aceto zit op Twitter (zijn posts hebben zelden iets met de bank te maken), post op de Facebook-pagina van ING Direct Canada, post regelmatig filmpjes op YouTube en houdt ook een blog bij: Direct Talk. Een van zijn laatste posts? “Ik ben baas van een bank en ik misreken me soms…” Hij komt er trouwens openlijk voor uit dat zijn blog klanten en medewerkers helpt om hem beter te leren kennen als persoon. Aceto is er rotsvast van overtuigd dat het succes van toekomstige leiders en hun business kan afhangen van hun wil om op een eerlijke en oprechte manier te vertellen wie ze zijn.

In een speech stelde hij dat 94 % van de consumenten denkt dat een ‘social CEO’ het imago verbetert van de merken die ze vertegenwoordigen, dat 50 % meer geneigd is om een van hun producten te kopen als ze hun tweets hebben gevolgd en dat 78 % van de werknemers liever voor een ‘social CEO’ werkt. Stof tot nadenken…