‘TripAdvisor’ voor bank- en financiewezen

Op 25/09/13
Deel via

Alvorens een hotel te boeken doen veel mensen tegenwoordig een beroep op TripAdvisor om de mening en ervaring van andere gebruikers te kennen. Ook voor restaurants en andere consumptiegoederen bestaan vergelijkbare initiatieven. Nu biedt Wallet Hub dat soort dienstverlening ook aan voor consumenten die op zoek zijn naar een financiële instelling.

Het ontbreekt op het web niet aan mogelijkheden om financiële producten en diensten te vergelijken. We vermelden, onder meer, Google Advisor, Lowermybills, CreditCards.com of Wikifin.be, om een institutioneler voorbeeld van dichter bij ons aan te halen. Doorgaans houden die sites rekening met de producten en de prijzen maar eerder zelden met de mening van de consument en de ervaring van klanten van de instellingen die op de rooster worden gelegd. Precies door dat extraatje onderscheidt Wallet Hub zich van zijn sectorgenoten.

Concreet geeft de gebruiker aan de bank, verzekeringsmaatschappij of kredietorganisatie een algemene beoordeling en een individuele score per product of dienst. Dat doet hij of zij op elk van de vier concrete criteria: dienstverlening aan de klant, probleemoplossing, het gemak waarmee je een contract aangaat en de transparantie van de informatie. Net als bij Amazon geven de gebruikers één tot vijf sterren. En niets belet hen om daar ook nog eens een geschreven commentaar aan toe te voegen.

De ‘besproken’ instellingen hebben een ‘recht op antwoord’ of op verdediging, al naargelang. Ze kunnen tussenbeide komen en op hun beurt commentaar geven op de commentaren die hun klanten op Wallet Hub achterlieten.

Dit platform is duidelijk gericht op feedback en het delen van ervaringen. Dankzij die formule kan Wallet Hub bijna beschouwd worden als een echt sociaal netwerk voor alles wat persoonlijke financiën betreft. Iedereen die een profiel aanmaakt kan immers in contact treden met andere leden van het ‘netwerk’ en langs die weg meningen en informatie uitwisselen maar ook groepen oprichten, vragen stellen op discussiefora en zelfs een eigen, gepersonaliseerde actualiteit bijeensprokkelen, dankzij de mogelijkheid om op basis van interessepunten een bepaalde nieuwsselectie te ontvangen.

En dat is nog niet alles. De site publiceert ook een jaaroverzicht met de mening van de internetgebruikers over ruim een miljoen financiële producten en instellingen (banken, vastgoedconsulenten, makelaars, verzekeringsmaatschappijen en verstrekkers van hypothecaire leningen). Voor elk van hen kunnen bliksemsnel de globale tevredenheidsscores worden vergeleken.