1 miljard van BBVA voor digitalisering

Op 05/11/14
Deel via

De Spaanse bank BBVA gaat meer dan een miljard euro investeren in digitale technologieën. Een groot gedeelte van dat bedrag is rechtstreeks bestemd voor sociale media en sms banking, maar er is meer …

De kolossale investering in Zuid-Amerika – 1,2 miljard dollar om precies te zijn – wordt gespreid over twee jaar. Ze moet ervoor zorgen dat meer mensen de mobiele en digitale producten van BBVA gaan gebruiken. Het aantal klanten van de online bank is dit jaar met 30% gestegen en de kaap van drie miljoen werd overschreden. In het mobiele segment groeide het aantal gebruikers zelfs met een factor drie. Het nieuwe plan mikt op 6 miljoen digitale klanten in de regio tegen 2016.

De Voorzitter van de bank, Ángel Cano, kondigt aan dat zijn bedrijf in Zuid-Amerika al 800 miljoen dollar heeft geïnvesteerd van de 2,5 miljard die in het investeringsplan voor de regio zijn gepland. 40% van deze investering heeft betrekking op technologieprojecten. De resterende 60% gaat naar projecten in verband met de groei, de infrastructuur en de distributienetwerken.

Er moet nog een enorme berg werd worden verzet, maar de nadruk op het digitale mag BBVA niet vervreemden van zijn klanten. Cano vindt dat je de traditionele kanalen niet mag verwaarlozen in een regio waar de meerderheid van de bevolking nog geen vaste bankklant is: “Wij zullen kantoren blijven openen en geldautomaten blijven installeren en bovendien massaal onze mobiele oplossingen ontwikkelen. Dankzij de digitalisering verloopt momenteel meer dan 90% van de financiële transacties buiten de kantoren.” Hij geeft als voorbeeld Peru waar je met sms banking via klassieke telefoons toegang krijgt tot mobiel bankieren. En in Chili is BBVA Link de eerste bankrekening op Facebook in Latijns-Amerika.

Deze investering roept herinneringen op aan de overname door BBVA van de Amerikaanse mobiele bank Simple, waarmee het zijn online bankactiviteiten in de VS uitbreidde. Met deze transactie was een bedrag van 117 miljoen dollar gemoeid (of 85 miljoen euro). BBVA zet nu dus opnieuw een stap in de geleidelijke omschakeling van zijn traditionele activiteiten naar technologische innovatie, overal ter wereld.