10 banken, 10 sociale strategieën

Op 09/08/12
Deel via

 

Score Advisor, een consultancybedrijf dat gespecialiseerd is in prestatiegebonden en strategische vraagstukken in het bank- en financiewezen, nam van een honderdtal financiële instellingen de strategie inzake sociale netwerken onder de loep. Het resultaat: een tiental opmerkelijke initiatieven die overeenkomen met 10 strategieën.

Sociale netwerken beantwoorden aan een tiental eigenschappen waardoor ze zich van andere media onderscheiden:

- sociale netwerken vormen de belangrijkste toegangspoorten tot het internet; - ze bevorderen interactiviteit; - ze zijn een bron voor een vernieuwende aanpak; - ze maken het mogelijk om originele aanbiedingen te ontwikkelen; - ze verzamelen community’s rond interessegebieden; - ze kunnen informatie, kennis en opleiding bevorderen; - vrijheid van meningsuiting; - ze stimuleren meer een ‘klantgerichte’ dan een ‘productgerichte’ communicatie; - ze bevorderen de ontwikkeling van een virtuele persoonlijkheid; - ze bieden leden personaliseerbare webruimte.

Elk van die eigenschappen kan aan de basis liggen van een aanwezigheidsstrategie op de sociale netwerken. Score Advisor stipte een tiental opmerkelijke initiatieven aan die stuk voor stuk overeenstemmen met één specifieke eigenschap. Zelf waren we helemaal weg van het initiatief van Fidor Bank AG. Deze Duitse bank nodigt haar klanten uit om zich te registreren op haar website … via Facebook! Fidor maakt niet alleen gebruik van sociale netwerken, het is gewoon zelf een netwerk! De bank organiseert ook ‘like’-campagnes waardoor spaargeld meer kan opbrengen.

Ook het originele en blijkbaar unieke initiatief  Take a minute to thank a banker van US Bank kunnen we smaken. U werd geholpen door een bankier van onze bank om uw doel te bereiken? Vertel ons wie en hoe of geef ons alle details. Zo kunnen wij checken om wie het gaat en de man of vrouw in kwestie belonen. Dat is in een notendop het idee achter deze Facebook-campagne.

En dan is er ook de strategie van Lenddo, een instelling voor microfinanciering die actief is op de Filippijnen en in Colombia. De bank heeft enkel contacten met haar klanten via hun Facebook- en LinkedIn-pagina’s of hun Twitter-account. De reputatie van de klanten op de sociale netwerken volstaat om een krediet in de wacht te slepen. Trouwens, de slogan van de bank luidt Lenddo is credit based on community trust.

Het volledige onderzoek en alle initiatieven die Score Advisor heeft opgetekend, leest u hier! (enkel in het Frans)

Banken zetten ook meer en meer in op virale campagnes om hun aanwezigheid op sociale netwerken een boost te geven. De voorbije weken trokken twee campagnes onze aandacht. De angry boy van Barclays, een video over een boze, agressieve jongen die een man ‘vraagt’ om zijn onbetaalde pizza te betalen via de Pingit-app van de bank, en de campagne Honesty Shouldn’t Go Unrewarded van de National Australia Bank. De ene eerder origineel, de andere verbazingwekkend. Lees alle details over de campagne van Barclays en de campagne van de National Australia Bank.