10 trends in mobiel betalen

Op 23/10/15
Deel via

Het “Mobile Ecosystem Forum” publiceerde onlangs zijn 3e studie over mobiel betalen en bankieren in 15 landen. Dat leverde 10 trends op, die wij hier graag voor je samenvatten.

Het rapport over de evolutie van mobiele betalingen is een lijvig werk, maar wij lazen het helemaal voor jou op de website van het MEF. Wat is ons bijgebleven? Frappant is de vaststelling dat er grote verschillen tussen de regio’s zijn. Op mature markten kijken gebruikers vooral naar de veiligheid en snelheid van mobiele transacties, terwijl op de groeimarkten, waar de toegang tot banken nog beperkt is, het gebruiksgemak domineert. Dat verklaart waarom mobiel betalen zich op die laatste markten sneller ontwikkelt.

Wij onthielden 10 fundamentele trends:

1. In-store betalen, dus mobiel betalen in het verkooppunt, blijft nog marginaal.
2. Het gebruik van de mobiele elektronische portefeuille gaat er helemaal niet op vooruit, waarschijnlijk omdat het systeem lacunes vertoont (de virtuele kredietkaartfunctie zou moeten worden aangevuld met een klassieke bankkaartfunctie en zelfs met klantentrouwprogramma’s) en er te weinig informatie over is.
3. Sociale media blijven het favoriete toegangskanaal tot m-commerce.
4. Vooral gebrek aan vertrouwen zet een forse rem op de massale ontwikkeling van mobiel geld.
5. Instantmessagingdiensten (type Viber of Whatsapp) groeien uit tot een favoriet kanaal voor ontdekkingen en aankopen. Azië is op dit domein koploper: in sommige landen is het mogelijk om je messagingaccount aan een kredietkaart te koppelen.
6. Een overweldigende meerderheid gebruikt extra media als aanvullende informatiebronnen.
7. De evolutie naar “Click’n’mortar”: fysieke winkels winnen opnieuw aan belang voor de eigenlijke aankoop en over het algemeen verbetert de complementariteit tussen digitale kanalen en fysieke winkels.
8. De uitgesproken ontwikkeling van een mobiele relatie met de banken, hoofdzakelijk voor de basisfuncties.
9. De grote behoefte aan gebruiksgemak en eenvoud bij het mobiel betalen. Er is dus nog veel ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe identificatiemethodes, zoals het hartritme of aderherkenning.
10. Twee kenmerken domineren het landschap van de mobiele betalingen. Enerzijds wordt het aankoopproces gevoed door meerdere kanalen en blijft het aspect “content” doorslaggevend, met een grote rol voor de sociale media. Anderzijds boezemen mobiele betalingen nog veel mensen angst in, wat een snelle groei in de weg staat.