100% Amazon-kaartlezer

Op 24/09/14
Deel via

Amazon brengt een kaartlezer op de markt waarmee je van een smartphone of tablet een betaalterminal maakt. Probleem voor de concurrentie: Amazon ontketent een prijzenslag. De gevolgen?

Half augustus stelde Amazon in de Verenigde Staten de Amazon Local Register voor: een bankkaartlezer voor die je aansluit op een smartphone of tablet. Hij werkt met Android, iPhone, iPad en met zijn eigen toestellen (Kindle Fire, Fire Phone). Amazon positioneert zich op de markt als prijsbreker.. Tot 1 januari 2015 krijgen handelaars die de oplossing gebruiken een provisie van 1,75% aangerekend. Daarna stijgt die naar 2,5%. Zijn grootste rivaal, Square, doet het voor 2,75%. Paypal bevindt zich tussenin met 2,7% per transactie in zijn oplossing Paypal Here.

Hoe het werkt? Wie al de grote plas overstak, kon met eigen ogen zien hoe makkelijk betalen is met deze oplossing. De verkoper sluit een kaartlezer aan op de audio-uitgang van het toestel en start een app van het type ‘kassa’. Om een aankoop te betalen, moet de klant zijn kaart in de lezer stoppen, de transactie bevestigen en tekenen. De factuur of rekening wordt nadien opgestuurd, als de klant dat wil, via e-mail.

De kleine kaartlezers maken furore in de Verenigde Staten en Canada, maar hebben vooralsnog niet de weg gevonden naar België. Dat komt onder andere omdat ze nog geen kaarten met chips kunnen lezen. Over hun nut bestaat weliswaar geen twijfel: iedereen beschikt hiermee, ongeacht zijn professionele activiteit, over een snel en makkelijk betaalmiddel. Ook en vooral omdat het geld na 24 uur op de rekening staat.

De komst van Amazon zint echter niet iedereen. Een consultant die gespecialiseerd is in retailhandel, Max Goldberg, vertelde Forbes op 15 augustus: “Hebt u echt zin om zo een grote concurrent toegang te geven tot de gegevens van uw klanten? Dat is een vraag die elke handelaar zich zou moeten stellen vóór hij met Local Register start. Een intelligente beslissing van Amazon. De gegevens die het bedrijf op die manier over zijn klanten verzamelt zijn natuurlijk gigantisch en … waardevol.”