20% mobiele betalingen in België

Op 30/11/15
Deel via

Betaalplatform Adyen viert zijn komst naar België met een studie. In ons land zou één betaling op vijf al mobiel gebeuren. Een onverwachte conclusie waar wij graag ons licht op laten schijnen.

Betaalplatform Adyen (dat in het sranan, de taal van Suriname, zoveel betekent als “we herbeginnen”) is neergestreken in België. Wat het wil? Niet meer of minder dan Atos Worldwide van de troon stoten. Zijn grootste voordeel? Adyen biedt een volledig geïntegreerd systeem, terwijl bij de klassieke elektronische betalingen vaak verscheidene operators betrokken zijn, elk met zijn eigen specialiteit, veiligheidscodes en kaarten.

De traditionele debetkaart blijft bij ons heer en meester voor betalingen, maar in de nieuwste editie van zijn “Mobile Growth Index”, uit oktober 2015, stelt Adyen vast dat mobiele betalingen in ons land sterk in de lift zitten. Volgens het rapport zou 20% van de betalingen in België mobiel verlopen. Bij de smartphones ziet Adyen een groei van 16%. Tablets verliezen dan weer terrein (maar die trend doet zich wereldwijd voor).

De opkomst van mobiele transacties werd bij ons lang afgeremd door het onvermogen van de banken, operators en fabrikanten om het eens te worden over één systeem, aldus het rapport. Omdat iedereen een percentje op elke transactie wil binnenrijven, is er nog altijd geen universele mobiele betaaloplossing die met alle financiële instellingen functioneert.

Maar 2016 zou het jaar van de doorbraak van de mobiele portefeuille kunnen worden. Veel mensen gebruiken hun smartphone nu al voor bankverrichtingen. Het is dan niet zo’n heel grote stap om met je smartphone contactloze betalingen uit te voeren, ook al is er dan nog altijd geen identieke oplossing voor alle consumenten en alle handelaars.

Een aantal fenomenen zou de trend kunnen doen versnellen: het groeiend aantal terminals die uitgerust zijn met de NFC-technologie, de grote toename van het aantal gezinnen met een breedband-internetaansluiting en de integratie van de HTE-functie (Host card Emulation) in Android (het dominante systeem). Deze laatste functie emuleert een beveiligde debetkaart zonder een beroep te doen op de simkaart.