5 essentiële elektronische muziekdocumentaires

Op 15/03/16
Deel via

Van plan om niet uit je zetel te komen vandaag? Dan hebben we alvast het juiste kijkmateriaal voor jou geselecteerd.

Er zijn ontelbaar veel goede muziekdocumentaires online te vinden. Je kan het zo gek niet verzinnen of iemand met een smartphone camera en basic montage skills heeft het online gezet. Gelukkig besparen wij je de vermoeiende zoektocht. Na uitvoerige test-sessies op de sofa thuis kunnen we jullie met overtuiging melden dat deze 5 documentaires ove elektronische muziek jouw aandacht waard zijn. Van het onstaan van house tot de wereldwijde invloed van dub, voor ieders wat wils.

What Difference Does It Make? - A Film About Making Music
In gesprekken met onder andere Brian Eno, Seth Troxler, Giorgio Moroder en Richie Hawtin gaan Red Bull Music Academy en Ralf Schmerberg op zoek naar de drijfveren en andere inspirerende verhalen achter de grootste levende muzikanten op deze aardbol.


Pump Up The Volume
Deze televisieserie - inmiddels vijftien jaar oud - geeft inzichten in het ontstaan van house muziek. Men zoomt in op het startschot, begin jaren '80, in The Warehouse in Chicago, met passages van Frankie Knuckles en Marshall Jefferson, en volgt hoe de muziek later ook op andere continenten voet aan wal zet. 


The Sound Of Belgium
Dit lijstje kan niet zonder dit fantastisch stukje eigen erfgoed. Jozef Devillé premierde vier jaar geleden op Filmfestival Gent met dit verrukkelijke portret van clubcultuur binnen eigen landsgrenzen. Van Decap orgels tot new beat. De invloed van België op elektronische muziek is groot geweest. (Bekijk hieronder de trailer, maar voor de volledige docu ga je best deze kant op).


Dub Echoes
Dubstep, techno, hip hop,... Zonder hun invloed van Jamaicaanse dub zouden ze niet hetzelfde klinken. In interviews met onder andere Kode9, 2manyDJ's, Adam Freeland en Lee 'Scratch' Perry wordt duidelijk waarom.


Hi Tech Soul: The Creation Of Techno Music
Vanuit Detroit verspreidde techno zich als een virus sinds de ontwikkeling van het genre, inmiddels 30 jaar geleden. Grondleggers als Juan Atkins, Derrick May, Jeff Mills en Carl Craig vertellen hun verhaal, over de muziek en over zichzelf.

 
(cover foto © Red Bull Music Academy)