5 lessen van Whatsapp voor bankiers

Op 02/06/14
Deel via

De overname van Whatsapp door Facebook illustreert de belangrijkste consumententrends van vandaag. Bankiers moeten zich daarvan bewust zijn willen ze de trein van mobile banking niet missen.

Het offensief van Facebook op het gebied van mobile kreeg medio februari gestalte met de overname van WhatsApp, de populaire app voor instant messaging. Bedrag van de transactie: 16 miljard dollar. Dagelijks worden er meer dan 50 miljard berichten uitgewisseld via de app. Een cijfer dat in tien maanden tijd 2,5 keer groter werd. Dat moet banken inspireren bij hun overschakeling naar mobile banking.

Welke 5 lessen kunnen we hieruit trekken?

1) De overschakeling naar mobile brengt een aardverschuiving teweeg. Facebook is geëvolueerd van ‘desktop’ naar mobile, terwijl Whatsapp meteen op mobile is gestart. Net als GoBank, Simple en Moven in de Verenigde Staten, is het nu makkelijker om mobiele online bankdiensten aan te passen aan de computer dan vice versa.

2) Mobile vraagt een contextgebonden betrokkenheid. In het geval van Whatsapp is het aantal gebruikers indrukwekkend (450 miljoen), maar is de mate van betrokkenheid doorslaggevend (72 % actieve gebruikers per dag).

3) Klanten vragen naar sociale verbindingen. Het gaat hier niet om het meedelen van persoonlijke financiële informatie, maar verrichtingen met vrienden en familie via P2P-betaaloplossingen en de mogelijkheid om geld op je mobiele toestel te ontvangen.

4) Een eenvoudig ontwerp en duidelijke functies is wat telt. Zo ging Whatsapp bijna vanzelf sms’jes vervangen. Voor een bank komt het erop aan te snappen hoe een eenvoudige app voor mobiel bankieren er moet uitzien en welke functies ze moet integreren. Ze moet de mosterd gewoon halen bij Moven, Simple en, eens te meer, GoBank in de Verenigde Staten. En de complexe elementen en het hele gedoe rond traditioneel bankieren skippen.

5) Ervaring opdoen bij anderen die er al hebben. Daar komt de overname van Simple door het Spaanse BBVA eigenlijk op neer. Bestaat er een betere verklaring voor de marktwaarde van Whatsapp dan het gemak waarmee het marktaandeel verwierf zonder aan marketing te doen? Whatsapp en Simple Bank hebben een sterke relatie met de consument opgebouwd door in te zien dat hij overschakelt naar mobile.

Lees er alles over