5 tips om je privacy op social media te beschermen

Op 22/11/17
Deel via

Social media is fun, maar tegelijk moet je er wel een beetje mee oppassen. Want eens je iets gepost of geshared hebt, is dat voor altijd.

Uiteraard wil je op social media tonen hoe fantastisch je wel bent. Even die foto van je nieuwe monstera posten, je collega’s taggen tijdens de laatste TGIF-drink, een snappy comment achterlaten bij de foto van het nieuwe kapsel van je beste vriendin… En natuurlijk vrolijk meelezen waar al je vrienden zoal uithangen.

Niet iedereen moet alles mee lezen natuurlijk. Daarom 5 tips om je te helpen je privacy te beschermen op sociale media. 

1. Stel je voor dat je moeder meeleest.

Oké, deze heeft niets met privacysettings te maken, maar het is wel een goede vuistregel. Wil je tijdens de familielunch op zondag geen uitleg geven over je ietwat beschonken foto’s van je laatste feestje? Zet die dan niet online. Easy! Weet ook dat nogal wat hr-mensen sollicitanten checken op social. Zou zonde zijn om daarvoor je droomjob mis te lopen, toch?

2. De kleine lettertjes

Niemand leest de kleine lettertjes van social apps. Daar rekenen ze natuurlijk wel op. Gelukkig zijn er journalisten die dat wel af en toe doen als een social media gigant zijn privacybeleid verandert. Als er iets op je favoriete nieuwssite verschijnt over privacysettings: lezen die handel! En daarna je settings aanpassen. 

3. Location, location, location

Voorzichtig met het delen van je locatie. Want dan weten niet alleen je vrienden dat je om 2 uur ’s nachts helemaal alleen door het park naar huis wandelt. Misschien leest ook die serial killer, inclusief wit masker en elektrische zaag mee. Hetzelfde geldt voor als je op vakantie gaat: dat hoeft die dievenbende echt niet te weten, toch? Je moet natuurlijk geen bangerik worden, maar op je hoede zijn, kan geen kwaad. Better safe than sorry!

4. Koop mij! Koop mij! Koop mij!

Je kent het wel: je zat te kijken naar een paar killer heels of coole sneakers op website X en daarna verschijnen die schoenen elke keer weer op je Facebook-pagina. Remarketing heet dat. Bedrijven willen je zo toch 600 euro doen uitgeven voor dat paar schoenen waar je sowieso niet kan op lopen. De oplossing: pas je settings aan onder Advertentievoorkeuren. Kies advertentie-instellingen en kies zelf welke advertenties je kan zien. 

5. Google jezelf

Wil je weten welke social media informatie anderen te zien krijgen? Google is your friend. Geef je naam tussen aanhalingstekens in en check welke informatie in de zoekresultaten verschijnt en pas de privacy-instellingen van de apps aan in functie van wat je wel en niet wilt delen met god en klein pierke.