5 tips om op vakantie niet aan je werk te denken

Op 07/07/16
Deel via

70% van de Belgen neemt op vakantie de telefoon op als iemand van kantoor belt. Maar deze zomer niet! Met onze 5 tips ga je eindelijk alles kunnen vergeten, vooral het werk.

1. Oeps … lader vergeten

Toegegeven, het is een radicale stap. Maar als je de lader van je smartphone of tablet niet in je koffer stopt, ben je tenminste zeker dat je tijdens je vakantie geen enkele oproep of e-mail van je werk ontvangt! Ben je te zeer verslingerd aan je telefoon om hem voor even uit je leven te bannen? Beperk dan strikt de tijd die je voor je werk vrijmaakt. Bekijk bijvoorbeeld maar één keer per dag of twee keer per week je e-mails. En waarschuw je collega’s dat je hun oproepen alleen maar tussen 14 en 14.15 uur beantwoordt en dan nog alleen op woensdag!

2. Verwen jezelf met een massage

Voel je je gedachten afdwalen naar je werk? Een korte, maar intense massage doet dan wonderen. Een massage bevordert de afscheiding van oxytocine, ook wel het plezierhormoon genoemd. Twee minuten later denk je in de verste verte niet meer aan kantoor. Biedt je hotel geen massages aan? Vraag je vriend/vriendin om je te masseren!

3. Concentreer je op je vakantie

Laat op het strand geen oude verhalen van je werk door je hoofd rondspoken en denk alleen maar aan je vakantie en het nu. Dat lukt als je jezelf kleine opdrachten geeft: vind vijf rode bikini’s, sluit je ogen en luister naar drie geluiden die aan je vakantie doen denken, maak foto’s van mooie dingen…

4. Overtuig jezelf dat je niet onmisbaar bent

Want dat ben je natuurlijk ook niet! Tenzij je een echt strategische baan hebt. Voor je ego is het natuurlijk altijd goed om te denken dat je het wel bent. Maar eigenlijk is niemand onmisbaar. Wedden dat een collega je op één of andere manier een tijdje kan vervangen? Als je in het ziekenhuis lag, zou je ook onbereikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor je vakantie! Kom, doe eens een inspanning: zeg 10 keer na elkaar “Ik ben niet onmisbaar”. Jezelf overtuigen werkt echt!

5. Uiteraard komt alles goed

Het geheim van een zorgeloze vakantie is een goede voorbereiding. En vooral: vóór je vertrekt, delegeer je en verdeel je het werk en de verantwoordelijkheden. Leg jezelf geen deadlines op voor na de vakantie. Je hebt achteraf nog tijd genoeg om vergaderingen en afspraken te plannen. En als je vooraf goed hebt gewerkt, is er geen reden dat je vakantie zou verstoord worden door plotse telefoontjes van je collega’s.

Vergeet niet dat het mooiste cadeau dat je voor je collega’s van vakantie kan meebrengen een topconditie is, zodat je helemaal ontspannen weer voor 100% aan de slag gaat!