Je gehoor beschermen doe je zo: 5 tips

Op 10/05/16
Deel via

Gehoorbeschadiging is geen grapje, dus beter bescherm je jezelf op de juiste manier.

We houden van luide muziek. Er is simpelweg een bepaald volume nodig om mee te gaan in de euforie van een clubtrack. En die bas, die wil je voelen. Wie vaak uitgaat heeft vast de volgende dag al eens last gehad van een piep in de oren. In het beste geval is dat slechts een waarschuwing, maar gehoorschade is een sluipend en vaak onomkeerbaar gevaar. Hier zijn een handvol tips om zeker in het achterhoofd te houden.
 
1. Ga niet naast de speakers staan
Dit is geen rocket science, maar mensen doen het toch. Met je oren naast de speakers hangen, die daar staan om een hele club vol geluid te blazen, is om problemen vragen.

2. Geef je oren genoeg rust
Als je een hele nacht tussen dreunende beats en roepende mensen doorbrengt verdienen je oren een pauze. Ga niet naar huis met keiharde techno door je iPod-oortjes of gooi de volgende dag ook niet meteen de speakers op het luidst. Ook tijdens een optreden, is het nuttig om rustpunten in te lassen. Lawaai overbelast de haarcellen in je oren - die als kleine takjes kunnen knakken in de wind. Zorg dat je oren voldoende kunnen recupereren. 

3. Gebruik de juiste oordopjes
Je hebt ze in alle vormen, maten en prijzen. De goedkope wegwerpbare schuimoortjes dempen het geluid al redelijk maar vervormen de klank ook. Op maat gemaakte oordopjes met een filter doen dat dan weer niet, maar daar betaal je ook een pak meer voor (hier zijn een paar links naar relevante bedrijven: Variphone, Amplifon, Alpine). Wie echter vaak zijn weekends op de dansvloer doorbrengt investeert best wel in dergelijke bescherming. De rest van je leven met oorsuizen rondlopen is immers net wat je vooral niet wil als muziekliefhebber.



4. Herken de waarschuwingssignalen
Luister naar de signalen van je lichaam en onderneem iets als je oren geïrriteerd zijn of pijn doen. Zoek een rustigere plek op of informeer naar de beschikbare oordopjes in de club of concertzaal (meestal zijn die gratis beschikbaar). Indien de klachten van gedempt geluid, suizingen of fluittonen, langer dan 24 uur aanhouden is het tijd om een arts te raadplegen.

5. Overdrijf niet met de volumeknop
Redelijk obvious, maar je zou er van versteld staan hoe veel schade je oren kunnen oplopen door systematisch het volume te hoog te zetten. Op een concert of in een club heb je het zelf niet voor het zeggen, maar in de trein, auto of thuis bestaat er zoiets als een volumeknop waar je zelf aan kan draaien. Probeer het eens.

Bonus tips indien je een DJ bent:
Indien je zelf diegene bent die het feestje van muziek voorziet (en dat regelmatig doet) ben je extra kwetsbaar voor gehoorschade. Een investering in degelijke op maat gemaakte oordopjes is een must. Beter check je ook regelmatig het volume van je headphones: stel aan het begin een volume vast waar je niet over mag gaan en controleer doorheen je show regelmatig of je er niet over aan het gaan bent. Daarnaast zijn zuivere en kwaliteitsvolle monitors in de DJ booth een must, maar dat heb je natuurlijk niet altijd zelf in handen…