6 tips om beter met je budget om te gaan

Op 24/10/18
Deel via

Ok, wij verstaan elkaar, pasta is het lekkerste eten everrr! Maar als je het elke dag moet eten omdat je bankrekening tegenstrubbelt, smaakt het al een pak minder. Hier zijn alvast zes pistes om je geld beter te beheren en op het einde van de maand niet op droog zaad te zitten.

Je budget beheren, da’s rekening houden met twee kanten van de medaille. Langs de ene kant het geld dat binnenkomt (je loon, het envelopje dat oma je weinig discreet toeschuift met kerst …) en langs de andere kant je uitgaven (je huur, eten met vrienden, kleren, cinematickets …). En die twee moet je als een volleerde zenmeester in evenwicht houden. Easier said than done, maar deze tips helpen je op weg. 

1. Houd je budget bij

Noteer in een Excel-sheet al je verplichte maandelijkse uitgaven: je huur, de terugbetaling van je auto, je elektriciteitsfactuur … Verdeel ook je jaarkosten per maand (verzekeringen, belastingen). Ja, echt fun is dat niet, maar je hebt dan wel een objectief zicht op de som die overblijft om je regelmatige en occasionele uitgaven te dekken. Verdeel ook die in de tabel. Praktisch om te weten of je jouw bloedmooie date op restaurant kan meenemen of het eerder een wandeling in het park wordt (zodat je echt kan praten, weet je wel).

2. Check je budget online

Op weg naar de kassa met de nieuwste PS4-game maar niet zeker of je saldo dat wel aankan? Geen probleem: check je bankrekening gewoon online. Dat kan via de mobiele site of onze app.

3. Laat de bank het werk voor je doen

Wie nog nooit een verloren factuur onder een paar pizzadozen heeft gevonden, mag bij deze de eerste steen werpen (en de rest van de avond trakteren!). Vermijd kosten voor laattijdig betalen en voorkom dat je maandbudget eraan is voor de moeite door je bank automatische opdrachten te laten uitvoeren. Dat kunnen dan doorlopende opdrachten of domiciliëringen zijn.

4. Spaar… beetje bij beetje

Een gepeperde energierekening of je computer die de geest geeft? Je moet altijd met onvoorziene uitgaven rekening houden. Zeker als je het liever warm hebt in de winter of je je favoriete serie liever niet gaat zitten bingewatchen op je telefoon. En dus heb je een reserve nodig. Een spaarvarken, da’s very last year, dus tijd om een spaarrekening (Hello4You of de klassieke) te openen. Stort er regelmatig een kleine som geld op, liefst via een doorlopende opdracht

5. Ga slim om met je geld

Laat de concurrentiekracht spelen: vergelijk online de prijzen voor energieleveranciers, mobiele abonnementen of je brandstof. En voor de rest moet je het een beetje creatief aanpakken. Wissel meubels uit onder vrienden, ruil je appartement om voor een andere plek in de vakantie, laat je smartphone gratis en voor niets repareren in een Repair Café …

6. Loop gratis evenementen af

Nee, da’s niet cheap, wel smart! Check Out.be: daar vind je honderden gratis events in België, zoals concerten, tentoonstellingen, optredens … Je kan gericht per stad zoeken en bingo! Je zou gek zijn om die kansen te laten liggen!