7 trends van de online bank in 2016

Op 05/03/16
Deel via

Chipkaart, mobiel betalen, mobiele bank, klantenservice: hoe zal de relatie met onze bank in 2016 evolueren? De jaarlijkse studie van CSI vertelt er meer over.

 

De studie "2016 Banking Priorities" geeft een overzicht van de verwachtingen en prognoses in de banksector: welke bedreigingen, uitdagingen en kansen zullen zich voordoen? Wij haalden zeven essentiële punten uit de studie om te begrijpen wat er op de banken afkomt.

1. Iedereen blijft het moeilijk hebben

De strengere reglementering sinds de financiële crisis van 2007-2008 weegt nog steeds op de groei en rentabiliteit van de sector. Alle regels en voorschriften naleven wordt als één van de grootste uitdagingen voor 2016 beschouwd.

2. Piraten liggen op de loer

Bijgevolg maken de banken zich ook zorgen over de cyberveiligheid en de praktische gevolgen voor de klant (nieuwe kaart, frequente updates van de betaalgegevens).

3. Nieuwe vooruitzichten

De stijging van de inkomsten uit interesten en de groei van de leningen (die opnieuw aanknopen bij hun niveau van vóór de crisis) bieden de banken wereldwijd nieuwe ontwikkelingskansen.

4. Nogmaals de technologie

Hoewel de technologische vooruitgang niet zo sterk wordt benadrukt als in de vorige studie, blijft technologie een factor van belang. De overgrote meerderheid van de banken blijft investeren in technologie en bekijkt fintechbedrijven eerder als partners dan als tegenstanders. De disruptieve praktijken die alle zekerheden op losse schroeven zetten en het traditionele verdienmodel aantasten, worden nu eerder aangevoeld als ontwikkelingskansen dan als risico’s.

5. Mobiele betalingen

Contactloze betalingen (NFC) zijn dit jaar een belangrijk strategisch actiedomein. Ze worden niet langer beschouwd als één van de mogelijke betaalwijzen, maar als dé trend voor de toekomst. Ook de mobiele distributiemogelijkheden krijgen veel aandacht.

6. Chips, zelfs in de Verenigde Staten

Sinds eind 2015 krijgt Europay MasterCard Visa (EMV), de internationale beveiligingsnorm voor betaalkaarten (met een chip), overal vaste voet aan de grond. Zelfs in Noord-Amerika is het einde van de magneetstroken in zicht en nemen chipkaarten stilaan hun plaats in.

7. Het digitale klantenprofiel

De banken zien steeds minder klanten in hun kantoor opdagen. Om de klantentrouw te vergroten zijn persoonlijke gesprekken niet langer noodzakelijk. Alle spelers zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit van de klantenervaring voortaan afhangt van mobiele diensten en online platformen. Om de klanten een service te bieden die op hun profiel is afgestemd, schakelen de banken CRM in (Customer Relationship Management), een reeks tools om klanteninformatie te analyseren.