Het ABC van cybercrimininaliteit

Op 01/02/18
Deel via

De crimineel anno 2018 lijkt in niets op de boef van de tekenfilms met zwarte kleren en een Catwoman-masker (miauw!). De laatste jaren daalde het aantal inbraken, ramkraken en autodiefstallen maar zit cybercriminaliteit fors in de lift. Over vijf jaar zou zelfs de helft van alle misdaden een cybercrime zijn. Niet onlogisch als je bedenkt hoeveel tijd we online zijn.

Antivirus

Installeer. Een. Antivirus. Nu! Really! Zo’n programma heeft beveiligingsupdates, scant op malware en onderschept malafide downloads vooraleer ze schade aanrichten. Een betalende versie is de beste bescherming -McAfee of Norton heb je vast al gehoord- maar je hebt ook heel goede gratis of freemium versies zoals Avast, AVG, Bitdefender.

Apps

Pas op welke apps je downloadt. Een paar maanden geleden nog kwam aan het licht dat heel wat apps waarmee je het aantal volgers op je Instagram-account een boost geeft, de gegevens had gekopieerd om spam te versturen en alle data had doorverkocht.

Firewall

Een firewall kan je vergelijken met een verkeersagent: hij controleer het verkeer dat binnenkomt en dat buitengaat. Check op je Mac of hij aanstaat. Ga hiervoor Systeemvoorkeuren > Veiligheid en privacy. Ook op een pc ga je naar de instellingen en kies je firewall- en netwerkbeveiliging.

Hacking

Hackers zitten overal. De slotepisode van Game of Thrones zal zelfs in verschillende versies worden opgenomen om te voorkomen dat het definitieve einde lekt. Je hebt goede en slechte hackers. De goede – de white hat hackers - gaan op zoek naar fouten in een systeem om ze te melden. De grey hats doen het voor de sport. De black hat hackers ten slotte vernielen systemen of stelen gegevens voor het geld.

Malware

Malware is een afkorting van malicious software. Het is eigenlijk de verzamelnaam voor allerlei kwaadaardige stuff zoals spyware, virussen, enzovoort.

Paswoord

Je moet voor elke site waarop je inlogt een ander paswoord gebruiken. Anders raken hackers via je Facebook ook op al je andere sites binnen. Geen zin om tientallen complexe wachtwoorden te onthouden? Groot gelijk, schakel gewoon de hulp van een paswoordmanager in. Ken je itsme trouwens al? Da’s een digitaal ID waarmee je veilig kan inloggen, gegevens delen of tekenen met je smartphone. Check it out!

Phishing

Eén op vijf mensen klikken op phishingmails. Dat zijn e-mails die afkomstig lijken te zijn van iemand die je kent of een bedrijf dat je kent. Hiermee proberen de cybercriminelen je gegevens te achterhalen. Je krijgt bijvoorbeeld een mail van je bank die je vraagt gegevens terug te sturen. Nooit doen! En zeker ook nooit op een bijgevoegde link klikken, want daar zit waarschijnlijk een virus achter.

Ransomware

Ransomware is letterlijk vertaald gijzelsoftware. Alle data op je computer wordt gegijzeld zodra je op een link hebt geklikt. Daarna moet je losgeld, meestal in de vorm van cryptovaluta zoals Bitcoin of Litecoin, betalen om de sleutel te krijgen.

Spyware

Dit is software die je ongezien op je laptop installeert, bijvoorbeeld wanneer je gratis software downloadt. De software verzamelt ongemerkt gegevens van jou: e-mailadressen of de sites die je bezoekt.

Wifi

Gratis wifi is mooi meegenomen. Helaas niet alleen voor jou, ook voor hackers die vrolijk zitten mee te lezen. Als je online shopt of bankiert, ga dan altijd even naar het mobiel netwerk en zet je mobiele data aan. Better safe than sorry!