Able, crowdfunding met een score

Op 24/08/14
Deel via

De start-up Able moedigt individuen en kleine bedrijfjes met ideeën aan om aan crowdfunding te doen. Via internet kunnen ze geld ophalen bij vrienden en fans. Origineel aan deze formule is de betrouwbaarheidsindex van de ontlenende bedrijfjes, in de stijl van een bank die een businessplan beoordeelt.

Het idee achter crowdfunding is op zich niet nieuw. Het wordt al sinds de 18e eeuw toegepast voor liefdadigheidsinstellingen. De opkomst van het internet zorgde voor een nieuwe boom. Het aantal spelers dat zich op dit terrein waagt, neemt snel toe: Indiegogo, Kickstarter, Ulule en Kisskissbankbank, enz.

Crowdfunding is een financieringstechniek waarbij een groot aantal personen een project steunt. Er bestaan diverse formules: P2P-leningen (peer-to-peer) tussen particulieren, participatieve financieringen (of crowdfunding) met kapitaal (met aandelenparticipatie) of het solidaire microkrediet.

Crowdfunding schakelt de financiële tussenpersonen tussen spaarder en ontlener uit. Een van de problemen van dit model is de studie van het risicoprofiel, terwijl juist op dit domein de risico’s hoog zijn. Daar wil de start-up Able iets aan doen.

Aan ambitie geen gebrek: Able vindt dat de 5,8 miljoen kleine bedrijven die 49% van de Amerikanen tewerkstellen de ruggengraat van de economie zijn. Zij halen elk jaar een omzet van miljarden dollars, maar de grote banken aarzelen om ze kredieten te verlenen. Anderzijds wordt ook het traditionele financieringssysteem door de concurrentie steeds meer gedwongen om te innoveren.

Dus waarom geen kredietscore opstellen, een soort gezondheidsbulletin van het bedrijf dat op zoek is naar fondsen? Kabbage – een online en geautomatiseerde geldschieter - kwam al in 2001 met dit idee op de proppen. Able baseert zijn analyse op de meningen en berichten die online terug te vinden zijn op grote netwerken zoals eBay, Yelp, Facebook, Twitter en Foursquare. Financiering is pas mogelijk als verscheidene voorwaarden vervuld zijn. Zo moeten ongeveer 5 personen – vrienden, familie, klanten, fans – bereid zijn om één kwart van het gezochte bedrag in te brengen. De overige 75% kan dan door de “crowd” worden gefinancierd.

 Bekijk deze verhelderende video …