ABN Amro gaat in zee met Tink

Op 23/01/16
Deel via

De Nederlandse bank ABN Amro gaat een partnership aan met de Zweedse start-up Tink om klanten een oplossing voor het beheer van hun persoonlijke financiën te bieden. Een teken van toenadering tussen de grootbanken en de fintech?

Elke uitspraak over de huidige evolutie in de banksector roept onmiddellijk het beeld op van de technologische omwenteling die er plaatsvindt. Sommigen denken dat de sector alleen maar kan overleven als de innoverende spelers van de fintech er mee hun schouders onder zetten. ABN Amro behoort duidelijk tot dat kamp. De Nederlandse bank geeft het goede voorbeeld door in een eerste fase 10.000 klanten die een iPhone gebruiken toegang te geven tot Grip, een oplossing om je persoonlijke financiën te beheren. En die oplossing werd ontwikkeld door de Zweedse start-up Tink.

Bankklanten zijn vragende partij voor PFM-oplossingen (personal finance management), al was het maar om hun uitgaven beter in de hand te houden. Zelfs Facebook toont belangstelling. Tot nu toe deden de banken op dit domein weinig meer dan hun klanten functies voor budgetopvolging ter beschikking te stellen, met min of meer efficiënte categorieën en grafieken. Het aanbod van Tink is origineler, omdat er veel aandacht gaat naar de kwaliteit van de uitvoering en de gebruikerservaring.

Met Grip stelt ABN Amro de consument een hele reeks tools ter beschikking om een echt financieel profiel aan te maken, met doelbewuste keuzes. Je klasseert bijvoorbeeld credit- en debetverrichtingen in categorieën, bepaalt uitgavenlimieten (via meldingen) of maakt ramingen van de beschikbare bedragen over de huidige periode, op basis van vroegere inkomsten en uitgaven.

Klanten van de nieuwste generatie zweren bij hun smartphone. Om ze te benaderen én te behouden biedt ABN Amro ook de mogelijkheid om een bankrekening te openen zonder dat je naar een kantoor moet gaan, alleen maar met behulp van een ... selfie. De bank wil zich de methodes van de nieuwe spelers op de markt van het online bankieren eigen maken. De aanpak biedt een goed voorbeeld van wat de banken moeten doen om te voorkomen dat ze van de kaart geveegd worden in een sector met steeds meer concurrentie.