Je aankoopbedrag naar boven afronden en het verschil op je beleggersrekening storten: in de Verenigde Staten haalt de Acorn-app de belegger in jou naar boven.
Onze financiële transacties regelen we tegenwoordig meestal met een betaalkaart. Dat bracht Acorns op het idee om onze uitgaven naar boven af te ronden. Niet om een goed doel te sponsoren, maar om onze “beleggersrekening” aan te dikken. De formule mikt op jongeren, die aan beleggen meestal nog geen boodschap hebben.
Momenteel is Acorns beschikbaar als mobiele app voor de iPhone en binnenkort komt er ook een versie voor Android. Eind augustus was het de meest gedownloade app in de App Store van Apple, categorie “finances”.
Hoe werkt het? Je schrijft je in en meteen krijg je de vraag om je Acorns-rekening te koppelen aan je bankkaart (zowel krediet- als debetkaart). Acorns dient immers toegang te krijgen tot je bankinformatie (via je login en je wachtwoord). Is het systeem eenmaal gekoppeld, dan worden al je aankopen en transacties naar boven afgerond, tot de volgende hele dollar. Dat levert aardig wat dollarcents op, die onmiddellijk worden gestort op een “brokerage”-rekening (beurs en beleggingen) en dus niet op een spaarrekening. Je hebt de keuze uit meerdere beleggersprofielen, van heel behoudend tot risicovol/agressief. Met een andere functie geef je Acorns toestemming om speciale aanbiedingen en kortingen (cashbacks) van de handelaars op te sporen en naar je beleggersrekening over te schrijven. Acorns heeft immers toegang tot je transacties.
Het staat je vrij om je “winst” op elk ogenblik aan nieuwe beleggingen toe te kennen. En zo krijg je stilaan zin in beleggen en begin je te begrijpen hoe een en ander in z’n werk gaat. Misschien word jij de volgende Warren Buffett?