Alibaba is nu ook een bank

Op 22/05/15
Deel via

Alibaba, de Chinese internetreus van de e-commerce, heeft besloten zijn toekomstige bank in Hangzou te vestigen. De deuren zwaaien deze zomer open. Schrik en beef, concurrenten, want de ambities reiken veel verder dan alleen China!

De honger van de grote Chinese speler van het web lijkt onverzadigbaar. Vorige zomer kondigde Baidu aan dat het een mobiele portefeuille lanceerde, de Baidu Wallet. Eerder was er ook al Wechat Payment van Tencent en de Alipay Wallet van Alibaba.

Deze laatste is een creatie van Jack Ma, een vroegere leraar Engels en nu de grote baas van Alibaba, die zijn enorme ambities niet onder stoelen of banken steekt. Nu wil hij een nieuwe markt veroveren: de banksector! Zijn eerste vestiging opent over enkele weken in het oosten van China.

Het Chinese eBay (waarbij we niet mogen vergeten dat Alibaba momenteel machtiger is dan zijn Amerikaanse voorloper …) bevestigt dat MyBank, de privébank van de organisatie, tegen de zomer klaar zal zijn. Vanaf juni zullen de eerste bankdiensten worden aangeboden. Dat zijn in de eerste plaats klassieke bankrekeningen (zicht- en spaarrekening, beleggingen). Daarna komen er verzekeringen en vervolgens kredieten.

Alibaba is sinds eind 2014 beursgenoteerd. Het was de grootste beursintroductie in de geschiedenis van de digitale economie. Alibaba bestrijkt in China 80% van de e-commerce. De website bedient 500 miljoen klanten. En dat zijn dus eigenlijk 500 miljoen potentiële klanten voor financiële diensten. Toch is China niet de enige markt die de bank in het vizier heeft. Eind januari 2015 kondigde Jack Ma een gigantische internationale expansie aan: hij wil liefst twee miljard klanten werven. Alibaba moet volgens hem dé website worden die kleine winkels het digitale tijdperk binnenloodst.