Alibaba laat Silicon Valley links liggen

Op 20/07/15
Deel via

Voor zijn MyBank-aanbod wil het Chinese Alibaba meer dan ooit onafhankelijk zijn van de grote Amerikaanse groepen. Een 100% Chinese mobiele bank, hoe ziet die eruit?

Alibaba, de Chinese reus van de e-commerce, kondigde onlangs aan dat hij zelf een cloudplatform voor bankdiensten wou ontwikkelen voor zijn nieuwe filiaal MyBank.

Het lijkt een verrassende aankondiging, maar Alibaba volgt gewoon de voorschriften van de Chinese regering, die druk uitoefent om de ontwikkeling van nationale oplossingen te bevorderen. Het is de bedoeling om Amerikaanse reuzen als IBM, Oracle en EMC te omzeilen en zo te vermijden dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou komen spioneren.

De CIO van MyBank, Tang Jiaci, legde tijdens een conferentie uit dat zij niet alleen de wensen van de regering willen naleven, maar ook de technologische uitrustingskosten beperken. Zo wordt het mogelijk om klanten tegen een lagere rentevoet leningen toe te kennen. Die formule is uiteraard succesvol.

In feite reproduceert Alibaba alleen maar een project dat in december 2013 werd opgestart, toen de groep het cloudplatform Ju Baopen voor microbedrijven en KMO’s lanceerde. Het initiatief moest bedrijven in staat stellen om tegen een goedkoper tarief computermateriaal en dure onderhoudslicenties aan te schaffen.