AMEX en Walmart doen de prijzen dalen

Op 21/11/14
Deel via

Walmart gebruikt zijn mobiele app nu ook om promoties bij concurrenten op te sporen. Klanten krijgen het verschil terugbetaald via hun Bluebird-rekening. Deze “Savings Catcher” zou wel eens veel volk naar de winkels kunnen lokken.

Distributiereus Walmart beschikt in Silicon Valley met WalmartLabs over een heus ideeën- en innovatielab. Er worden onder andere initiatieven ontwikkeld om shopping, klantentrouwprogramma’s en betaalsystemen aan elkaar te koppelen via de mobiele app van Walmart.

Het nieuwste idee heet “Savings Catcher”, een cashbacksysteem voor al wie in een fysiek verkooppunt winkelt. Het is gekoppeld aan Bluebird, een product dat American Express en Walmart in 2012 hebben gelanceerd. Bluebird omvat een betaalkaart (debetkaart) en een zichtrekening, die je online en via een mobiele app beheert.

“Savings Catcher” doet wat zijn naam belooft: besparingen vangen. Als een bepaald product in een ander fysiek verkooppunt goedkoper is, krijgt de klant het verschil terugbetaald. Je hoeft daarvoor alleen maar je kasticket te scannen met de mobiele app. Binnen 72 uur na je aankoop vergelijkt het systeem de Walmart-prijzen met die van de concurrenten. Blijkt iets ergens anders lager geprijsd te zijn, dan ontvang je het verschil op je Bluebird-rekening in de vorm van een tegoedbon voor een Walmart-winkel.

Bluebird-rekeninghouders kunnen toetreden tot “Get2X” om cashbacks en beloningen te ontvangen die het dubbele bedragen van wat andere klanten krijgen. Tijdens de lanceringsperiode – tot februari 2015 – open je gratis zo’n rekening.

Richard Crone, analist bij Crone Consulting, vindt dat Walmart een pioniersrol vervult: “Zij doen exact wat een handelaar vandaag zou moeten doen: klanten aan zich binden, zowel bij fysieke als online aankopen, door een betere integratie van de gegevens die vergaard worden in klantentrouw- en beloningsystemen, via coupons en marketinginitiatieven gebaseerd op geolokalisatie.”