Wij trokken naar I/O 2015, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Google. Het was uitkijken naar Android Pay, dat inderdaad werd aangekondigd … maar (nog) niet gelanceerd. En zoals meestal is het eerst alleen voor de Amerikaanse markt bedoeld.
Sundar Pichai, Senior Vice President van Google, had het in maart al beloofd op het Mobile World Congress. Op 28 mei bevestigde hij dat Android Pay in de loop van dit jaar op de markt komt. Na de overname van Softcard, begin februari, lijkt Google er klaar voor. We weten nog niet wanneer, wel waar en hoe.
Toestellen die over Android KitKat en Lollipop beschikken en een NFC-chip hebben, hoeven alleen maar een app te downloaden (een update van Google Wallet, dat al een tijdje beschikbaar is op iPhone en Android). Maar zodra de aanstaande M-versie van Android in omloop komt, eveneens tegen 2016, is er geen app meer nodig. Het zal dan voldoende zijn om in de buurt van een NFC-betaalterminal te komen als je een transactie wil uitvoeren.
Op technisch gebied houdt het systeem de informatie van je kredietkaart bij. Met Android Pay betaal je online (bijvoorbeeld voor apps of muziek, via shopping-websites van partners) of in echte winkels die uitgerust zijn met een contactloze NFC-betaalterminal.
Hoe bevestig je een transactie? Onder andere via vingerafdrukherkenning, zoals bij Apple Pay (dat wij al hebben getest toen het werd uitgebracht in oktober 2014). Dit betekent dus dat Android vanaf de volgende versie biometrische herkenning aankan en dat fabrikanten zoals Samsung daar niet langer hun hoofd over hoeven te breken.
Net zoals toen Apple Pay werd gelanceerd, dienen talrijke kandidaten zich aan. Niet alleen de banken, maar ook alle kaartuitgevers staan in het rijtje: American Express, Discover, Visa en Mastercard. Ook veel merken staan te dringen: van McDonald’s tot Subway, zonder Whole Foods en Walgreens te vergeten. Klinken die namen erg Amerikaans? Dat klopt, want Android Pay is om te beginnen alleen voor de Verenigde Staten bedoeld, net zoals ooit Apple Pay.
Het is duidelijk dat Google gewoon de formule van Apple Pay heeft gekopieerd om zich op het terrein van de mobiele betalingen te begeven. België zal dus nog een hele tijd moeten wachten. Ook opmerkelijk: Android Pay is niet beschikbaar voor de iPhone. Apple schermt de NFC-chip van zijn toestellen af en geeft concurrenten geen toegang.