Android Pay: startschot is gegeven

Op 18/10/15
Deel via

Android Pay is nu officieel gelanceerd in de Verenigde Staten, precies een jaar na Apple Pay. Wij namen de tijd voor een uitvoerige test in San Francisco.

De lancering was aangekondigd voor 16 september. Uiteindelijk was Android Pay een paar dagen eerder operationeel, maar voorlopig alleen in de Verenigde Staten. Gebruikers kunnen met deze nieuwe mobiele betaalmethode van Google terecht in meer dan een miljoen zaken, voor een sandwich (Subway), een T-shirt (American Eagle Outfitters), een drankje (Pepsi), booschappen (Whole Foods) en zelfs waspoeder (Walgreens). Wat heb je nodig? Een Android-telefoon met NFC-functie en minstens versie KitKat (Android 4.4) van het besturingssysteem.

Momenteel treden al diverse grote banken op als partners (Wells Fargo, USAA, US Bank) en de vier belangrijkste debet- en kredietkaart in de VS (Visa, MasterCard, American Express en Discover). De lijst van de banken die meedoen zou snel kunnen aangroeien, want enkele grote namen zoals Citi of Capital One ontbreken nog.

Onze test van Android Pay bij Trader Joe’s

Wat zijn de verschillen met Apple Pay, dat wij een jaar geleden eveneens in San Francisco hebben uitgeprobeerd?

Eerste stap: onze Android-smartphone opladen met de gloednieuwe app Android Pay. Wij gebruikten een Asus ZenFone 2 smartphone en een T-Mobile-simkaart. Vervolgens hebben wij de app gedownload en gekoppeld aan een Discover-kredietkaart. Dat gaat vrij eenvoudig: even de kaart scannen met je telefoon en de ontbrekende informatie aanvullen (zoals het adres). Er komt al snel een bevestigingscode binnen via sms, om de kaart te activeren voor Android Pay. De app zelf had ons voorgesteld om de kredietkaart (American Express) te gebruiken die al met onze Google Wallet-account was gelinkt voor de Play Store.

Voilà, we zijn klaar om te gaan winkelen bij Trader Joe’s, een supermarkt die in Californië heel populair is. Sinds juli prijkt het Android Pay-logo er op de betaalterminals. Het ogenblik om te betalen is aangebroken: wij houden onze smartphone dicht bij de terminal en gebruiken een pincode om de transactie te bevestigen. Waarom? Omdat onze smartphone niet is uitgerust met een vingerafdrukscanner. Omdat de transactie minder dan $ 50 bedraagt (€ 45), hoeven we geen handtekening te zetten. In de toekomst zal op alle terminals biometrische identificatie mogelijk zijn, maar momenteel zijn de Android-toestellen technisch nog te gediversifieerd.

Het verschil met Apple Pay is dat de Android Pay-app van meet af aan compatibel is met de klantenbindingsprogramma’s van bepaalde ketens. En dat is praktisch als je bijvoorbeeld ’s middags een broodje gaat eten. Maar Apple Pay verwelkomt die functie een jaar na de lancering ook in iOS 9. Wij waren een beetje bang dat de veiligheid van onze gegevens in het gedrang zou komen, maar op de officiële website lezen we dat het kaartnummer dat bij een betaling wordt verzonden, een virtueel nummer is, zodat de oorspronkelijke bankgegevens afgeschermd blijven.

Over het algemeen gaat betalen even vlot en eenvoudig als met Apple Pay in september 2014. Elke smartphone met een NFC-chip en Android 4.4 is compatibel. Dat is best een indrukwekkend aantal smartphones die momenteel in Noord-Amerika in gebruik zijn.