Android Pay versus Samsung Pay

Op 14/09/15
Deel via

Wie een Android-toestel heeft, kan binnenkort kiezen tussen Android Pay en Samsung Pay. Beide systemen worden over enkele dagen in de Verenigde Staten gelanceerd, maar ze verschillen onderling op enkele punten.

Sinds begin deze zomer staat op talrijke betaalterminals in de VS plots een groen robotje, naast het Apple-logo. Populaire ketens zoals de Trader Joe’s supermarkten hebben de stap al gezet. Google werkt koortsachtig aan de voorbereiding van zijn offensief.

Op 26 augustus verstuurde Google een tweet met de melding dat Android Pay er binnenkort aankomt. Verizon, de grootste mobiele operator van het land, was al veel duidelijker in zijn bericht: Android Pay wordt op 16 september actief. 1,5 miljoen verkooppunten doen mee met de lancering in de Verenigde Staten en 1.000 mobiele apps zullen compatibel zijn.

Eind september is het de beurt aan Samsung om open kaart te spelen. Sinds eind augustus test een beperkt aantal Amerikaanse gebruikers het systeem uit. Zal het iets uitmaken of je betaalt met Android of Samsung?

Om te beginnen moet je voor Samsung Pay over een Samsung S6, S6 Edge, S6+ Edge of Note 5 beschikken. Bovendien werkt Samsung Pay alleen bij transacties op het verkooppunt en dus niet online. Android Pay is daarentegen technisch geschikt voor alle Android-toestellen met een NFC-chip. Wie Android 6.0 gebruikt, hoeft zelfs geen app te starten. Het systeem staat de hele tijd in waakstand, klaar voor een verbinding.

Samsung Pay biedt dan weer het voordeel dat de handelaar niet noodzakelijk over een betaalterminal met NFC-technologie hoeft te beschikken. Het systeem van de Koreaanse fabrikant functioneert ook met het oude systeem van magneetstrookaflezing.

Voor alle duidelijkheid: noch Samsung Pay, noch Android Pay zijn op korte termijn beschikbaar in Europa. Voorlopig zijn ze uitsluitend voorbehouden voor de Amerikaanse markt. En als je op reis gaat met je Android? Ook dan zal je geduld moeten oefenen, tenzij je een rekening hebt in een Amerikaanse bank die een partner van Samsung is. Bedenk daarbij dat Apple Pay één jaar na zijn aankondiging evenmin onze Belgische grens is overgestoken …