Android Pay... handenvrij

Op 29/07/15
Deel via

Het is bekend dat Google de invoering van Android Pay in de Verenigde Staten voor dit jaar heeft aangekondigd, maar over een andere innovatie is er minder ophef. Het betreft handenvrij betalen dat binnenkort in San Francisco wordt getest.

Op Google I/O 2015 werd Android Pay eind mei officieel aangekondigd. Het betaalsysteem van Google zal tegen eind 2015 operationeel zijn in de Verenigde Staten.

Wij hadden het er al eerder over. Samengevat komt het erop neer dat toestellen met Android KitKat en Lollipop enkel een app moeten downloaden: een update van Google Wallet. De toekomstige versie M van Android, die ook eind dit jaar beschikbaar is, heeft zelfs geen app meer nodig. Als je in de buurt komt van een NFC-betaalterminal, kan de transactie plaatsvinden.

Apple Pay doet ongeveer hetzelfde en doet dat al een tijdje, maar toch doet Google meer dan het model van Apple volgen. Het werkt aan vrij verbluffende extra innovaties om betalen eenvoudiger te maken. Zo werd op Google I/O het project “Hands Free” onthuld: een soort “set voor handenvrij bellen”.

Deze video helpt je begrijpen hoe het in elkaar zit:De oplossing wordt de komende weken getest bij McDonald’s en Papa John in San Francisco, zowat het laboratorium van de wereld voor toptechnologie. Als je naar je geliefkoosde winkel of restaurant gaat, hoef je voortaan geen kaart of cash meer uit je zak te halen. Je handtekening of pincode zijn overbodig. Het enige wat je moet doen, is een toverformule uitspreken: “I would like to pay with Google” (Ik wil met Google betalen).

Een zeer nauwkeurige lokalisatietechnologie (tussen de betaalterminal en je smartphone of smartwatch) zorgt ervoor dat de handelaar je herkent en je aankopen rechtstreeks aan je Google Wallet- of Android Pay-account kan factureren.

Het is natuurlijk nog maar een experiment en de vertegenwoordigers van Google lossen geen woord over de exacte lanceringsdatum, zelfs niet in Silicon Valley. Wij hebben ons uiteraard meteen laten inschrijven op de wachtlijst voor een test. Wordt vervolgd …