Consumenten maken onvoldoende gebruik van Apple Pay of Google Wallet omdat te weinig handelaars dit soort betalingen aanvaarden. En natuurlijk ook omgekeerd. Hoe is die cirkel te doorbreken?
Forbes publiceerde een artikel waarin Gene Marks stelt dat heel weinig klanten in een verkooppunt betalen met hun smartphone. De nieuwste gepubliceerde statistieken hebben het over een marktaandeel van nauwelijks 1% voor Apple Pay 9 maanden na de lancering ervan.
Gene Marks legt uit dat niemand weliswaar graag rondloopt met een pak debet-, krediet-, klanten- en identiteitskaarten op zak, maar dat het niet anders kan: “Iedereen heeft het de hele tijd over mobiel betalen, maar als ik naar een restaurant of winkel ga, zie ik zelden iemand met een mobiel toestel betalen. Mijn familie, vrienden, collega’s, … iedereen heeft een iPhone of Android-smartphone en de meesten hebben een betaalapp gedownload. Toch blijven wij gewoon onze kaarten gebruiken, zoals wij dat altijd hebben gedaan.”
Waarom? Omdat de handelaars en vooral de kleintjes het spel nog niet meespelen. De cijfers bewijzen het. 87% van de handelaars (de ketens niet meegerekend) aanvaardt nog altijd geen contactloze betalingen. In sommige restaurants moet je trouwens nog altijd cash betalen. Idem voor het openbaar vervoer!
En opnieuw: waarom is dat zo? Omdat de kredietkaartuitgevers zelf ook commissie moeten betalen. Bij Apple Pay gaat 0,15% van alles wat je koopt naar Apple dat Apple Pay natuurlijk niet uit naastenliefde heeft gelanceerd. Je betaalt voor de validatie van de transactie met een toestel van het merk dat voorzien is van een biometrische sensor of met de Apple Watch. En die commissie komt nog eens bovenop de klassieke commissies voor de kaartuitgevers. Voor sommigen is dat te veel van het goede.
Gene Marks vindt dat Apple, Google en de andere spelers eens goed moeten nadenken over stimulansen om kleine handelaars over de streep te trekken. Ondertussen blijven wij ons nog een hele tijd vastklampen aan allerlei kaarten en bankbiljetten.