Apple Pay landt in Europa

Op 28/06/15
Deel via

Negen maanden na de Verenigde Staten is bij ons eerst Groot-Brittannië aan de beurt. Apple gebruikt het land als Europese springplank om zijn mobiel betaalsysteem te lanceren.

Wij hebben het hier al vaak gehad over Apple Pay. En wij zijn er zelfs in geslaagd om je als eerste een uitgebreide test te presenteren, op de dag zelf dat het systeem in de VS in gebruik werd genomen.

Even ons geheugen opfrissen: om vandaag Apple Pay te gebruiken, moet je in de Verenigde Staten wonen en over een compatibele debetkaart beschikken (dat zijn er steeds meer), die je koppelt aan Passbook van Apple. Vervolgens hou je je iPhone (of je iPad of Apple Watch) in de buurt van een betaalterminal en betaal je zonder je debetkaart boven te halen. Bedraagt de rekening meer dan $ 50, dan moet je soms je handtekening zetten. Wanneer in de herfst iOS 9 zijn opwachting maakt, verandert Passbook van naam. De app heet dan Wallet en de Apple-portefeuille biedt dan niet alleen plaats aan debetkaarten, maar ook aan klantenkaarten.

Omdat Apple het zo goed doet, begint het aan de verovering van een tweede markt: Groot-Brittannië. Vanaf juli is het zover en daarna is de rest van Europa aan de beurt. Acht grote banken - zoals HSBC, RBS en Santander - hebben zich al als partner aangemeld. 70% van de debetkaarten die in het Verenigd Koninkrijk in omloop zijn, zijn compatibel.

Ook de handelaars moeten nog overtuigd worden: 250.000 zullen het betaalsysteem aanvaarden zodra het operationeel is. Er staan een paar grote ketens op de lijst, zoals Costa en Marks & Spencer. Ook voor het openbaar vervoer in Londen zal je met je iPhone kunnen betalen en dat is best een symbolische doorbraak, omdat de stad zo toeristisch is.

België is nog niet aan de beurt en naar verluidt vorderen de onderhandelingen moeizaam. In het economische model van Apple moeten de banken de afwikkelingsvergoeding die ze innen op de kaarten en transacties gedeeltelijk afstaan. De onderhandelingen hierover zijn complexer dan je op het eerste gezicht zou denken.

Buiten Europa lijkt Canada het volgende doelwit van Apple Pay. Zes grote banken zouden al partner zijn.