Apple Pay: naast slachtoffers ook verzet

Op 31/10/14
Deel via

Apple Pay heeft een eerste slachtoffer gemaakt. Weve heeft besloten de ontwikkeling van zijn NFC-betaaloplossing, die erg lijkt op die van Apple, stop te zetten. Maar enkele doorbijters, zoals Walmart en Best Buy, zijn niet bang van het merk met de appel. Zij pushen hun eigen NFC-betaaloplossing en wijzen Apple Pay af.

Weve werpt de handdoek in de ring. Hun oplossing voor mobiele betalingen met behulp van de NFC-technologie was in Groot-Brittannië ontwikkeld in samenwerking met verscheidene operatoren. Tony Moretta, een van de oprichters van Weve, windt er geen doekjes om: “De macht is in handen van smartphonefabrikanten en bedrijven die mobiele besturingssystemen ontwikkelen. De consumenten hebben meer vertrouwen in hen dan in de operators. Apple is in staat om op zijn iPhone een optimale gebruikerservaring te bieden. De mobiele operators beschikken niet over de middelen om het even goed te doen.” Voor Weve was dit voldoende aanleiding om zich terug te trekken en zich voortaan toe te leggen op beltegoedsystemen van prepaid mobiele accounts en klantentrouwprogramma’s.

In de Verenigde Staten zijn ketens als Walgreens, Whole Foods, CVS, McDonald’s en zovele andere meteen scheep gegaan met Apple Pay, maar niet iedereen geeft zich gewonnen. Distributiereuzen als Walmart en Best Buy hebben al verklaard dat ze niet van plan zijn om zich aan te sluiten bij Apple en zijn Apple Pay-oplossing.

Zij stellen immers vast dat de NFC-oplossing van Apple bij de lancering heel beperkt is en eigenlijk alleen compatibel met Apple Pay. Geen enkele andere betaaloplossing heeft toegang tot de NFC-chip. Om geen commissie aan Apple te moeten betalen, blijven de grote Amerikaanse distributeurs hun eigen oplossingen ontwikkelen, die volgens hen flexibeler zijn. Hun wapen in de strijd heet CurrentC. Deze meer universele betaalmethode wordt ook ondersteund door Best Buy, Target, 7-Eleven, Southwest Airlines, Gap en Shell. Ze is compatibel met elk apparaat waar een NFC-chip en een ad hoc mobiele app in zitten. Zelfs op de iPhone werkt ze, maar wel via een omweg (QR code). Niet iedereen is dus bang van de reus uit Cupertino!