Apple Pay voor jou getest

Op 26/10/14
Deel via

Op maandag 20 oktober lanceerde Apple officieel zijn mobiele betalingsoplossing Apple Pay. Cédric Godart, onze correspondent in San Francisco, kon de applicatie al testen en zijn conclusie is duidelijk: het tijdperk van de mobiele betalingen is nu echt aangebroken. Verslag van een eerste, vlekkeloze dag:

10.00 u: het is officieel: iOs 8.1 kan worden gedownload. Vanaf nu kan je Apple Pay dus gebruiken met je iPhone 6. In de komende weken en maanden zullen ook de nieuwe iPads en de toekomstige Apple Watch aan het lijstje worden toegevoegd.

10.20 u: de iPhone 6 updaten vraagt nauwelijks 20 minuten. Als je de smartphone dan de eerste keer aanzet, ga je naar de instellingen en daar zie je een nieuw menu “Passbook & Apple Pay”.



10.25 u: ik test een debetkaart, maar ze wordt geweigerd (logisch, want de Schwab-bank is nog geen partner van de oplossing). Mijn American Express-kaart wordt meteen herkend. Om ze te linken aan Apple Pay hoef ik ze alleen maar te scannen met het fototoestel van de telefoon. 




11.15 u
: ik begeef mij naar Walgreens. Deze keten is al uitgerust met betaalterminals die compatibel zijn met Google Wallet. In de rij aan de kassa ben ik de 3e die zijn aankoop met een iPhone 6 wil betalen. Ondanks een afschermingsplaat wordt mijn smartphone meteen herkend als ik hem in de richting van het scherm van de betaalterminal hou. Het Touch ID-logo verschijnt. Ik bevestig de betaling met mijn vingerafdruk. Betaald! Ik krijg geen ticket: de transactie verschijnt op het scherm van de telefoon en er is ook een overzicht van eerdere betalingen (de app van American Express levert in real time informatie aan Passbook).



12.00 u: ik ga naar Whole Foods, een luxe kruidenierszaak, en neem een gezond slaatje. Ik vraag of ik kan betalen met Apple Pay en de kassierster glimlacht. Ze vraagt of ik de telefoon dichterbij wil houden en de Passbook-app starten. Het personeel is blijkbaar perfect op de hoogte en kent de technologie. Twee seconden later is mijn aankoop betaald.



16.45 u: op weg naar een afspraak. De Uber-app werd bijgewerkt in de App Store. Om te betalen hoef ik niet langer mijn kredietkaart te voorschijn te halen. Apple Pay is voldoende, ook hier via biometrische herkenning. Ik ben op m’n gemak.



Mijn indrukken? Vóór de lancering had ik natuurlijk wel van Apple Pay gehoord, maar ik had nooit gedacht dat mobiel betalen zo “relaxed” zou verlopen. Dit is de eerste keer dat een applicatie zo uitblinkt door haar eenvoud: van de digitalisering van de debetkaart tot het betaalproces zelf. Dat komt waarschijnlijk ook doordat Apple Pay rechtstreeks in de telefoon is geïntegreerd, zonder aparte app. Je hebt de indruk dat je al je hele leven mobiel betaalt, je hoeft nergens over na te denken. Elke stap voelt natuurlijk aan. Apple gebruikt geen termen zoals NFC. De nadruk ligt op veiligheid, eenvoud en integratie met de rest van het ecosysteem. Dit is gewoon evident!

Tot nu toe gebruikte ik twee oplossingen. De eerste is Google Wallet, maar door de talrijke meldingen en reclameaanbiedingen had ik de indruk dat ik overal gelokaliseerd werd, gevolgd en aangespoord om geld uit te geven. Alleen Paypal haalde uiteindelijk het gebruiksgemak en de discretie van Apple Pay.

Wanneer Apple Pay in België beschikbaar is, weten we nog niet. Volgens de kaartuitgevers zou dat in 2015 gebeuren. Ondertussen heb ik op deze 20e oktober mijn portefeuille letterlijk een pak dunner gemaakt. Dat is een goed teken!

Wij hadden het er al over op 17 september. De Amerikanen hebben het “definitieve” systeem voor mobiel betalen al op zak, maanden vóór Europa. Velen onder ons staan te popelen om het zelf ook te testen.