Van smartphones elektronische portefeuilles maken is een trend die we kennen als ‘digital wallets’, maar Apple verkent nieuwe wegen die we op z’n minst verrassend kunnen noemen: het Amerikaanse merk wil jou en de mensen rondom jou omvormen tot mobiele bankautomaten...
Zoals vaak – om niet te zeggen ‘altijd’ – heeft Apple besloten om een andere weg in te slaan en zich te begeven op het terrein van de … ‘financiële dienstverlening’. Apple heeft meer bepaald een octrooi aangevraagd voor een innoverende oplossing om op een mobiele, virtuele en op P2P-gebaseerde manier geld op te vragen via zijn iTunes-platform.
Het concept? Als je cash nodig hebt, haal je dat niet meer uit de muur maar gebruik je de ‘Cash Transfer App’, een mobiele app waarmee je het gewenste bedrag en je locatie doorgeeft (de app kan je locatie automatisch bepalen). De aanvraag wordt via een notification automatisch doorgestuurd naar de andere gebruikers van de app in een straal van ongeveer 100 meter. Antwoordt een van die gebruikers, dan maak je samen een afspraak en krijg je je geld. De uitwisseling wordt geregistreerd op de iTunes-account van elke gebruiker, zodat de ene wordt gedebiteerd en de andere gecrediteerd.
Maar waarom zou je een dergelijk systeem gebruiken in plaats van snel even naar de automaat om de hoek te lopen? Het systeem bestaat al, maar we wijzen er toch op dat het hele project nog in het stadium van de octrooiaanvraag zit. Apple zou een provisie kunnen innen op elke transactie die lager ligt dan opvragingen aan ATM’s. Incentives zijn ook een optie: leen € 20 en ontvanger € 21! Apple en de kredietgever zouden de taks dan kunnen delen. Een ander voordeel is de gebruiksvriendelijkheid. Met mensen omgaan in plaats van met machines is toch leuker. Vertoef je in het buitenland, dan is het niet alleen een manier om geld uit te sparen, maar ook een aangename manier om locals te ontmoeten en leuke adresjes te leren kennen. En wie zijn portefeuille dikwijls vergeet, kan via zijn smartphone alsnog aan geld geraken. Handig toch. Ook als de ATM leeg is…
Toch roept het systeem vragen op als het gaat over veiligheid: wat bijvoorbeeld als de iTunes-account van de lener vals is? Of als de lener nooit naar de plaats van afspraak komt en het hele systeem misbruikt? Om nog maar te zwijgen over het uitwisselen van geld op straat … In zijn octrooi voorziet Apple wel in de mogelijkheid om digitale authentificatiecertificaten te gebruiken om beide partijen te identificeren of om gebruikers te ‘quoteren’ en zo het vertrouwen te vergroten.
Er bestaan dus twijfels rond het nieuwe concept. Frans consultant Patrice Bernard heeft alvast een tip veil voor Apple: zou het niet efficiënter zijn winkeliers in te schakelen in plaats van particulieren? “Voor winkeliers is het leuk meegenomen om hun kasgeld te beheren en er komt tegelijk meer volk over de vloer. Twee voordelen die hen misschien wél over de streep trekken. Voor de aanvrager boezemt deze manier van werken dan weer meer vertrouwen in en bovendien valt het risico weg van een afspraak met iemand die je niet kent. De lage invoeringskosten indachtig, zou deze variant wel eens interessant kunnen zijn... ook voor banken.”
Wat met de concretisering van het octrooi? Sommigen zien er een move in van Apple om zich te beschermen tegen concurrenten die zich op dit soort service zouden kunnen storten. PopMoney bijvoorbeeld, een P2P-betaalservice die veel banken gebruiken op hun webstek en meer en meer belangstelling toont voor smartphones.