Bank of America succesvol op Pinterest

Op 18/09/15
Deel via

Wie beweert dat hij een financiële instelling meer merkbekendheid kan geven op een sociaal netwerk dat het van beelden moet hebben, krijgt veel ongeloof over zich heen. Toch bewijst Bank of America met het initiatief “Better Money Habits” dat het mogelijk is.

Bank of America had de mogelijkheden juist ingeschat. In oktober 2014 was de bank een van de 30 bedrijven die van Pinterest de kans kregen om mee te doen met een programma van gesponsorde pins, een grootschalige test van het economisch model van het sociaal netwerk.

Voor een geslaagde introductie op het sociaal netwerk ontwikkelde Bank of America een eenvoudig idee: een bord creëren dat “Better Money Habits” heet. De bank geeft hiermee heel visuele financiële tips voor elke gelegenheid (geboorte, huwelijk, kinderen, goede voornemens). Dit leverde de bank op minder dan 6 maanden 6 miljoen volgers op. En nog straffer: Pinterest, dat banken en financiële instellingen meestal links laten liggen, zou goed zijn voor één klik op drie op de website van Bank of America.

Welk publiek bereikt de bank op Pinterest? Vooral jongvolwassenen en eerder vrouwen, een doelgroep waar de traditionele sociale media vaak niet bijkunnen.

Ook Pinterest haalt voordeel uit de actie. De start-up geeft geen precieze cijfers, maar laat toch uitschijnen dat de aanwezigheid van banken en financiële instellingen op zijn platform met 50% is gestegen. Misschien slaagt het netwerk erin om met dit soort commerciële initiatieven van een gratis naar een meer rendabel model te evolueren, altijd een delicate stap.

Eveneens in de Verenigde Staten investeert ook Wells Fargo sinds maart 2014 in het platform. De bedoeling is dezelfde: via beelden tips geven om te sparen voor een vakantie. Renee Brown, die bij Wells Fargo verantwoordelijk is voor sociale media, meent dat op Pinterest vooral verlangens gekoesterd worden en dat dit aspect de bank naar het platform heeft gebracht.