Bank of England loves bitcoins

Op 03/11/14
Deel via

Volgens de Britse centrale bank bezitten 20.000 burgers bitcoins en vinden er dagelijks 300 transacties plaats. Zij ziet er helemaal geen bedreiging in voor het pond sterling en de financiële wereld. Toch volgt ze de evolutie van het nieuwe P2P-geld op de voet. Waarom?

Sommigen noemen het “geek money”, anderen zien er een mogelijke “rivaal” in voor de dollar en de euro. De bitcoin is weliswaar virtueel, maar het is wel echt geld waar je producten en diensten mee koopt. De waarde van de bitcoin schommelt met de evolutie van zijn wisselkoers, maar naar munten of biljetten zal je tevergeefs zoeken. De munt staat volledig los van het banksysteem. In een poging om bitcoins algemeen te verspreiden vind je in Noord-Amerika bitcoinautomaten. Er komt niets tastbaars uit, maar je kan wel dollars omzetten in bitcoins.

Een bedreiging voor het huidige systeem? Waarschijnlijk niet!

In haar economisch en financieel kwartaalverslag maakt de Bank of England, de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, de volgende analyse: “Momenteel is het zeer lage aantal transacties een van de factoren die dit type virtueel geld zo aantrekkelijk maakt. Maar naarmate het succes toeneemt, zullen ook de kosten evolueren en stijgen.”

De Britse instelling sluit voor de nabije toekomst elk risico uit op een omwenteling in de wereldeconomie onder invloed van virtuele munten zoals de bitcoin. Ze meent integendeel dat digitaal geld en de manier waarop het wordt gedistribueerd reële mogelijkheden voor de toekomst bieden, onder andere voor gewone betalingen (tussen particulieren, bijvoorbeeld).

Terwijl regeringen van landen zoals Canada en Ecuador al eerder belangstelling toonden voor het verschijnsel van het digitaal geld, lijkt het belang van een virtuele munt voor het ogenblik te schuilen in de impact ervan op de sector van de elektronische betalingen. De beheerkosten liggen immers minder hoog en de bitcoin is louter virtueel en dus universeel. Het enige wat hij nodig heeft om te “bestaan” is een internetverbinding.

Grootschalig gebruik van de bitcoin is momenteel nog helemaal niet gegarandeerd, zegt ook de Bank of England. Maar alleen al het feit dat centrale banken er belangstelling voor opbrengen, wijst op een zeker potentieel voor de toekomst. En jij, voel jij iets voor bitcoins?