Bank on TV

Op 27/03/13
Deel via

Bankieren kan op steeds meer manieren. Na pc’s, smartphones en tablets kun je nu ook al bankieren via je televisietoestel! Zeventig procent van alle bankverrichtingen gebeuren vandaag via alternatieve virtuele kanalen (online banking, smartphones, tablets,…). Waarom zou het dan ook niet kunnen via een televisietoestel? Vooral als je een ‘Smart TV’ (intelligent televisietoestel) in huis hebt!

Een intelligent televisietoestel is kan een verbinding maken met het internet, inhoud opvragen en apps installeren via een AppStore. De meeste fabrikanten hebben zich op deze markt gestort. Ook aan Google ontsnapt de Smart TV niet, want er is nu de Google TV . Maar wat is de rol van banken en waarom?

Het antwoord is eenvoudig: een ‘nieuwe’ versie van hun diensten aanbieden en klanten de mogelijkheid bieden tussen de reclame door even naar hun site te surfen. De bank die de spits afbeet was La Caixa, via een partnership dat het begin 2012 ondertekende met met Samsung. Via de tv-applicatie kun je het saldo van je rekening raadplegen, verrichtingen uitvoeren, informatie raadplegen over bankproducten en kantoren lokaliseren. Niets nieuws dus in vergelijking met de mogelijkheden van een smartphone of tablet.

Dat neemt niet weg dat de banksector gewonnen lijkt voor het audiovisuele kanaal door de vele initiatieven en het grote aantal banken die in de voetsporen van La Caixa treden. Zo is heb je de Scotiabank Perú (ook samen met Samsung) of de ICICI Bank in India. De Zweedse Svenska Handelsbanken gaat een stapje verder met de oprichting van de Handelsbanken TV, een financiële zender die je op het Smart TV-platform van Philips kunt bekijken. Een aanvulling op de inhoud die de bank verspreidt via het internet. Dit gaat niet langer om een eenvoudige toegang tot de diensten van de bank, maar om het produceren van echte inhoud om klanten (al dan niet) te informeren.

Het bewijs dat Smart TV en banken hand in hand kunnen gaan, is de oplossing ITS Smart Bank, die een Portugese bank enkele weken geleden op de markt bracht. De oplossing werd ontwikkeld voor toestellen die uitgerust zijn met het Google TV-platform. ITS Smart Bank wordt voorgesteld als een nieuwe mogelijkheid om de interactie tussen de klant en zijn bank te vergroten. Naast het overschrijven van geld, het betalen van facturen, het raadplegen van je rekeninghistoriek of -saldo en info over producten van de bank, kun je producten kopen die in het tv-programma worden aangeboden! Is het mogelijk een bepaald product te kopen, dan verschijnt een pop-up. Het volstaat om op de rode knop van je afstandsbediening te drukken om naar de productpagina te gaan en het product te kopen. Meteen daarna kun je de transactie checken op je bankrekening zonder dat je je tv-programma hoeft te onderbreken. Vraag is waar dit eindigt...