Bankapps scoren maar matig

Op 08/03/15
Deel via

De apps om mobiel te bankieren van vijf Britse banken werden nauwkeurig onder de loep genomen. Het resultaat? Niet echt schitterend. Het blijkt niet zo eenvoudig om alle functies te bieden en tegelijk 100% mobiel te zijn …

De onderzoekers keken zowel naar de gebruikerservaring als naar de mogelijkheden van de mobiele apps die door vijf grote Engelse banken werden ontwikkeld: Barclays, HSBC, Lloyds, NatWest en Santander. Ze hielden ook rekening met de duizenden commentaren die de gebruikers in de appstores achterlieten (iTunes, Google Play, Windows Store).

Welke resultaten?

Barclays voert het klassement aan, gevolgd door Lloyds Bank, NatWest en Santander UK Corporate & Commercial, terwijl HSBC de hekkensluiter is. Toch haalde geen enkele app een score van meer dan 75%, noch voor functionaliteit, noch voor gebruiksgemak. Op dit laatste domein werd nagegaan of de app zich prettig laat gebruiken, vlot functioneert en gemakkelijk om te begrijpen en gebruiken is.

Uit de studie blijkt duidelijk dat klanten momenteel vooral de mobiele app van hun bank willen gebruiken voor hun dagelijks financieel beheer.

Maar aan die mobiele apps is een nadeel verbonden: ze bieden meestal niet alle functies van een online bank. “Sommige aspecten van de apps die wij hebben geanalyseerd waren beslist visueel aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk, maar het ontbreekt de meeste apps aan de geavanceerde functies die je op de websites van de banken vindt”, verklaart Kat Matfield van Adaptive Lab, dat de studie uitvoerde. “Als banken willen dat hun klanten hun financiën volledig met hun smartphone beheren, dan moeten ze ook alle functies in hun mobiele apps stoppen … en het de gebruiker gemakkelijker maken.”

Ook de mening van de Noor Bjorn Soland op finextra.com is verhelderend: “De banken zitten nog volop in de overgangsfase naar mobile banking. Ze willen nog zelf oplossingen ontwikkelen die niet gekoppeld zijn aan één bepaald mobiel platform. Al te vaak levert dit een zwak resultaat op. De banken zouden beter een strategie hanteren die absolute voorrang aan mobiele toepassingen geeft, in plaats van smartphone en tablet te bekijken als een van de vele schermen waarop je je bankzaken kan afhandelen.”