Open-innovatieprojecten via sociale netwerken worden steeds talrijker in de banksector. Banken aarzelen niet langer om hun klanten te vragen naar ideeën voor nieuwe producten, of zelfs voor de bank van morgen. Banken hebben goed begrepen dat ze, om hun klanten beter te dienen, hen gerust zelf kunnen vragen naar hun advies, hun mening of zelfs hun ideeën om nieuwe diensten en producten te ontwikkelen. Dat drukt niet alleen een deel van de kosten, het verhoogt ook het engagement van de klanten èn geeft een neuslengte voorsprong op de concurrenten. Als tenminste de ”6 gulden regels” van een geslaagde open innovatie worden gerespecteerd.
Enkele ‘crowdsourcing’ initiatieven in de banksector:
> “IdeaBank” van de Commowealth Bank. Sinds eind 2011 kunnen de Australiërs er hun ideeën kwijt over de manier waarop hun bank zou kunnen evolueren en verbeteren. De klanten/prospecten kunnen in de community discussiëren over de voorgestelde onderwerpen en ze evalueren. De beste ideeën, die zowel door de community als door het management van de Commonwealth Bank worden gekozen, worden geïmplementeerd. Elk weerhouden idee wordt beloond met 10.000 Australische dollars. Meer dan 600 ideeën werden al voorgelegd. Een voorbeeld van een winnend idee vind je hier. De actualiteit van IdeaBank is ook te volgen op Twitter via de hashtag #CBAIdeaBank. Bekijk hier de lanceringsvideo.
> Het originele initiatief van Barclay’s : origineel omdat er aan crowdsourcing wordt gedaan via een sociale kredietkaart, de eerste in zijn soort: de BarclayCard Ring MasterCard. De gebruikers maken deel uit van een online social community die ideeën kan voorleggen of beslissingen kan nemen over de “terms and benefits” van de kaart. Meer info vind je hier. Of klik hier als je de video wil bekijken.
> Ook de Société Générale heeft een community om nieuwe mobiele toepassingen te ontwikkelen. Voordat die worden losgelaten op het grote publiek, test de Franse bank een eerste versie ervan bij bloggers, klanten die aanwezig zijn op Twitter en klanten van haar Agence Directe.
> La Caixa, in Spanje, organiseert op 26 en 27 oktober de tweede editie van haar FinAppsParty. Het principe? Tijdens een marathon van 24 uur creëren de developers die zich voor de ‘wedstrijd’ hebben ingeschreven originele app’s in het domein van bank en financiën. De hoofdwinnaar krijgt 10.000 euro op zijn rekening.
> Bij het Crédit Agricole kunnen klanten en developers bankapplicaties voor smartphones voorstellen via het CA-Store-platform (spreek uit “castore”!).
> De Noor Islamic Bank is een van de laatste die recent een crowdsoucingproject heeft gelanceerd. “Shape Your Bank” biedt de ideeënspuiers 20.000 dollar en een aantal iPads aan.
Nog meer voorbeelden? Finanzmarketing blog maakte vorig jaar een lijst op van de belangrijkste crowdsourcing-initiatieven van banken en financiële instellingen. Van Australië tot Denemarken, over Singapore, Duitsland, Rusland, Zuid-Afrika, Zweden, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of Italië, maak je een heuse wereldreis langs open innovaties.