Banken en fintech op elkaar aangewezen?

Op 18/02/16
Deel via

De banken halen de mosterd steeds meer bij innoverende bedrijven uit de fintechsector. BNP Paribas zoekt openlijk toenadering. Gaat het om een verstandshuwelijk of is er liefde in het spel?

 

Wie de bank van morgen gestalte wil geven, kan er niet omheen: samenwerking met start-ups is onmisbaar. Dat bleek duidelijk in 2014, toen Simple Bank werd overgenomen door de Spaanse groep BBVA.

 

Dat pad wil ook de groep BNP Paribas bewandelen, door in Frankrijk de eerste fintech/assurtech-accelerator te creëren. Start-ups krijgen er begeleiding om beter in te spelen op de nieuwe behoeften in de bank- en verzekeringssector. Het is de bedoeling om prototypes te ontwikkelen en zo de kwaliteit van de relaties met en service aan de klanten te verhogen. Tegen 26 februari van dit jaar zouden al acht samenwerkingsverbanden tussen fintechbedrijven en metiers van BNP Paribas actief moeten zijn.

Dit is niet de eerste keer dat BNP zich op dit terrein waagt. Begin 2015 lanceerde de groep “Innov&Connect”, een programma om start-ups in de bancaire sector te stimuleren. In juni 2015 organiseerde BNP Paribas ook de eerste internationale hackathon voor de bankwereld, tegelijk in Parijs, Brussel, Istanboel, Rome en San Francisco. Het thema luidde “klanten hun bank op een nog aantrekkelijkere manier laten beleven”, 58 start-ups namen deel en zes werden geselecteerd voor de incubatiefase.

 

Ook in Noord-Amerika is fintech trendy. Volgens CNBC laten beleggers er miljarden dollars naar de sector vloeien en zwellen die stromen nog aan. De laatste maanden tekent zich een toenadering af tussen de bankwereld en Silicon Valley, een echte kweekvijver voor talent dat de sector een transformatie laat ondergaan.