Banken gaan voor crowdfunding

Op 25/04/13
Deel via

Crowdfunding of participatieve financiering is erg in zwang om een artistiek project of de oprichting van een start-up te financieren. Je kunt crowdfunding zien als een alternatief voor (of aanvulling op) banken, al hebben de banken zelf er veel belangstelling voor. Bijvoorbeeld ABN-Amro en Fidor Bank. ‘Crowdfunding’ betekent letterlijk ‘financiering door de massa’. Concreet gaat het om het werven van fondsen bij Jan Modaal, doorgaans via gespecialiseerde platformen om het internet om een specifiek project te financieren. Het gaat hier vanzelfsprekend niet om grote sommen. Vaak zijn het kleine bedragen die samen voor het nodige budget zorgen. Anders gezegd, je kunt evengoed € 50 als € 1.000 investeren. De som wordt pas vrijgegeven en bezorgd aan de initiatiefnemer van het project als de doelstelling van de financiering wordt bereikt binnen de vooropgestelde tijdspanne. Wie bijdraagt, wordt ‘aandeelhouder’ en kan rekenen op een return on investment. Al heeft hij nooit een garantie.

Het bekendste platform is Kickstarter. In België zijn verscheidene sites gestart met crowdfunding, onder meer Look&Fin, MyMicroInvest, Angel.me, AkaStarter, SonicAngel, FilmAngel of nog MyFirstCompany, dat echter pas heeft aangekondigd dat het zijn activiteiten stopzet bij gebrek aan aangepaste structuur om in orde te zijn met de wettelijke verplichtingen. Doe je aan crowdfunding, dan moet je inderdaad enkele regels respecteren. De Autoriteit voor financiële diensten en markten (FSMA) heeft overigens een persbericht gepubliceerd dat het wetgevend kader van deze nieuwe financieringsvorm bepaalt.

Omdat ze beter gewapend zijn dan een start-up en er een extra kans in zien om nieuwe klanten aan te trekken, hebben ook enkele banken zich in het crowdfunding-avontuur gestort. Bijvoorbeeld de Nederlandse bank ABN Amro via zijn specifieke site Seeds.nl (wordt momenteel volledig herwerkt). De eerste doelstelling van de bank is haar ‘bemiddelde’ (en ook andere) klanten een rechtstreekse kredietlijn aanbieden en projecten financieren met een sociale, educatieve en ecologische waarde. Vorig jaar werden vijf starters geselecteerd. Vier maanden lang konden beleggers minstens 50 en hoogstens 5.000 euro investeren. Elk project leverde gemiddeld 40.000 euro op.

Een andere bank die gestart is met crowdbanking is het Duitse Fidor. Als rasechte community bank kon ze niet anders dan deze vorm van alternatieve financiering aanbieden. Hier kunnen alle klanten creatieve projecten, start-ups enz. delen en/of financieren. En ze kunnen ook investeren vanaf 1 euro. Fidor maakt echter wel een onderscheid tussen Crowdfunding en Crowdvesting. Het eerste fenomeen is enkel bedoeld voor de financiering van niet-commerciële projecten met een culturele doelstelling. In ruil voor steun ontvang je ‘goodies’ (cd’s, exclusief beeldmateriaal, enz.). Het tweede betreft de financiering van start-ups waarvoor je een return on investment kunt krijgen in geld.

In ons land werkt Belfius niet met een eigen crowdfunding-platform, maar is het in zee gegaan met Angel.me om starters te helpen in hun zoektocht naar alternatieve financiering en om de nodige middelen te vergaren om een voldoende sterke kapitaalbasis op te bouwen voor hun nieuwe projecten.

Crowdfunding was aanvankelijk een alternatief of aanvulling op een financiering door een bank, maar ook voor banken zelf kan het interessant zijn (Deutsche Bank heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar crowdfunding)… Niet alleen kunnen ze op die manier nieuwe klanten aantrekken, de klanten zelf zullen hun project via dit kanaal al hebben gefinetuned voor ze het voorleggen aan hun adviseur. Het kan alleen maar leiden tot een constructievere dialoog...