Banken geïnteresseerd in “blockchain”

Op 28/12/15
Deel via

Deutsche Bank, UBS, … veel grote banken beginnen belangstelling te krijgen voor blockchain. Sommigen denken dat dit de volgende grote omwenteling in de digitale financiën is. Maar wat is blockchain eigenlijk?

Toegegeven, de reputatie van de bitcoin, het digitale en gedecentraliseerde cryptogeld, is niet schitterend. Dat komt omdat er een waas van geheimzinnigheid hangt rond blockchain, de technologie die de werking ervan regelt en onbekend is bij het publiek.

Toch zou blockchain de volgende fase in de evolutie van het internet op gang kunnen brengen. Met als resultaat een overvloed aan nieuwe diensten en toepassingen.

Even een woordje uitleg. Technisch is blockchain een gedistribueerd virtueel register op computers die via het internet met elkaar verbonden zijn, waarin alle transacties definitief worden geregistreerd en waarvan alle werkingsregels door technische protocols worden bepaald, zonder enige menselijke tussenkomst. Alleen algoritmes oefenen controle uit. En hoe zit het met het vertrouwen, een onmisbaar element voor elk geldsysteem? Bij gebrek aan menselijke hiërarchie in de structuur ontstaat het door toepassing van het principe van “proof-of-work”. Hiermee tonen de deelnemers aan het systeem aan dat zij in staat zijn om complexe informaticaprogramma’s te laten functioneren.

De financiële sector en meer bepaald de banken zijn steeds meer geïnteresseerd in deze technologie, die gedecentraliseerd en zonder hiërarchie functioneert. Zij zouden hun achterstand op de fintech kunnen inlopen, het verzamelwoord voor start-ups die nieuwe financiële technologieën ontwikkelen en de drijvende kracht zijn achter het uitschakelen van banken als tussenpersonen, zowel inzake producten als het beroep van bankier.

Een van de mogelijke toepassingen is het doorsturen van contracten zonder centrale autoriteit (smart contract). De ontwikkeling van blockchains - privé of met externe ecosystemen als partners - zou een grote tijdwinst bij het gebruik kunnen opleveren, naast meer flexibiliteit en eenvoud, zodat de transactiekosten dalen.