Banken helpen op de sociale netwerken

Op 02/06/14
Deel via

In de Verenigde Staten heeft het bedrijf FMS Social zich toegelegd op de ontwikkeling van strategieën voor banken die zich op de sociale media begeven. Vraag is wat dat bedrijf dan precies doet...

Financial Marketing Solutions heeft zopas FMS Social boven de doopvont gehouden. De nagelnieuwe afdeling wil de branding van bankkantoren koppelen aan expertise in de sociale media. FMS Social is van oordeel dat het hoog tijd is voor banken om online te communiceren. De meest originele manieren zijn toegestaan en worden zelfs aangemoedigd: tweets, selfies en wedstrijden op Facebook.

“Veel instellingen vragen zich nog af of dat allemaal wel nodig is”, vertelt Tim Pannell, voorzitter en CEO van FMS in The Financial Brand. “Wij willen dat onze klanten overal zijn waar hun eigen klanten zich bevinden. En dat ze in staat zijn er overal mee in contact te komen, vandaag en ook morgen.” Volgens de EVP van FMS, Amber Farley, “moet de bank een consistente branding hebben. Die moet dezelfde zijn in het kantoor en daarbuiten, in de community. Wij willen de bank opener, transparanter en toegankelijker maken, ‘more fun’, zeg maar. Bedrijven die frisdrank maken zitten op de sociale media. Modebedrijven idem dito. Waarom dan de bank niet?”

De nieuwe afdeling werd opgericht om banken snel de tools te geven waarmee ze de impact van sociale media kunnen in kaart brengen. Dat gebeurt in drie verschillende fases:

1) de ontdekkingsfase: welke persoonlijkheid neem je aan op de sociale media? Hiervoor vinden vergaderingen, telefoontjes en enquêtes plaats;

2) de fase voor de uitwerking van de strategie: hoe pak je het aan? Hoe zal onze aanwezigheid op de sociale netwerken er uitzien? Welke budgetten hebben we? Wie houdt er zich mee bezig?;

3) de oplevering en uitvoering van de strategie: dit is de fase waarin je fans overtuigt en acties uitvoert om je fans te houden, bijvoorbeeld door monitoring en gesprekken.

Zodra je bent gestart, volg je in een dashboard de verschillende initiatieven van de bank op de voet aan de hand van regelmatige rapporten. Dankzij het ‘FMS Social dashboard’ zijn klanten rustiger en meer gerustgesteld. Ze beschikken over informatie en krijgen feedback in real time. Alles kan meteen geanalyseerd worden om de beoogde doelstellingen te realiseren.