Banken misbruiken de sociale media

Op 15/03/15
Deel via

Dat vindt in elk geval David Gibbard, een digital banking-specialist. Volgens hem gebruikt 99% van de banken de sociale media niet zoals dat zou moeten. Lees hier zijn analyse en … adviezen.

David Gibbard neemt geen blad voor de mond in zijn ingezonden stuk. Hij legt uit dat banken momenteel een account openen op Facebook, LinkedIn, Twitter en soms Pinterest en dan maar hopen dat zij de volgende keer op de sociale media in het middelpunt van de belangstelling zullen staan.

De banken zetten hun marketingteams onder druk: “Wij moeten aanwezig zijn op de sociale media, onze inzet tonen en een strategie ontwikkelen.” Maar dat is zelfbedrog, vindt de consultant: “99% van de banken verliest alleen maar tijd door de sociale media op deze manier te gebruiken.”

De reden hiervoor is eenvoudig: het “sociale” karakter is de essentie van deze media. Hoe goed de merken ook proberen om hun boodschap in mooie formules te verpakken, eigenlijk is het hen alleen om marketing en de verkoop van diensten en producten te doen. Daarvoor werd Facebook niet ontwikkeld. Dit verklaart ook waarom tot nu toe nooit is aangetoond dat “social media marketing” op lange termijn positieve financiële resultaten oplevert. En hij voegt eraan toe: “Sociale media functioneren als personen boodschappen aan elkaar doorgeven, niet als een bedrijf de dialoog met iemand aangaat.”  

Wat kunnen banken hieraan doen? Ze moeten de juiste omstandigheden creëren voor een echte interactie met elke klant (of toekomstige klant), bijvoorbeeld door tips en adviezen over financiële diensten te geven. “Sociale netwerken leveren alleen maar positieve resultaten op als je erin slaagt om een band te smeden met je klanten. Dit veronderstelt dat je klanten echte voordelen uit hun relatie met de bank halen, zodat ook zij bereid zijn om te investeren in die relatie.”

Anders blijft de communicatie éénrichtingsverkeer en zijn alle inspanningen tevergeefs. David Gibbard maakt dit duidelijk met een grappig beeld: “Stel dat je met je auto op het trottoir rijdt. Technisch kan dat, maar of je daar ook goede resultaten mee bereikt, is twijfelachtig en … je zou wel eens ruzie met de buren kunnen krijgen.”