Banken op de sociale netwerken: Top 100

Op 05/02/16
Deel via

“The Financial Brand” onderzoekt jaarlijks hoe actief banken en financiële instellingen op de sociale media zijn en publiceert daarvan een klassement. De VS is koploper, India en Afrika scoren goed, maar Europa bengelt onderaan de lijst…

Ook vorig jaar hebben wij hier het klassement besproken dat “The Financial Brand” elk jaar opstelt.

Vaak zijn banken wel actief op de sociale netwerken, maar zijn hun inspanningen te geïsoleerd en kaderen ze niet in een totaalaanpak. Gevolg: er ontstaat geen “buzz”, het aantal volgers groeit traag en de bank leidt een soort sociaal “fantoombestaan”. Om veel meer te halen uit de sociale netwerken moeten banken meer doen dan af en toe een losse actie voeren. Door hun bedrijfscultuur helemaal om te gooien en expertise op te bouwen, lokken ze commentaren uit en begint hun merk te leven op de sociale netwerken.

De aanwezigheid van een bank op Twitter, Facebook en YouTube is een graadmeter voor die evolutie, die in elke geografische zone in een ander tempo verloopt. Wij zetten de meest opmerkelijke gegevens op een rijtje voor het laatste kwartaal van 2015.

Voor alle sociale netwerken samen (Power 100) bezetten 3 Amerikaanse banken het erepodium, net zoals in 2014: Wells Fargo (dat voor het eerst in deze top 3 voorkomt), Capital One en Bank of America, die er ook vorig jaar al bij waren. Azië boekt opmerkelijk veel vooruitgang, met 8 banken bij de eerste 20, waarvan 6 uit India. In het Twitter-klassement staan 7 Amerikaanse banken in de Top 20, maar ook 3 Nigeriaanse en 3 Indische. Op YouTube houden de Amerikaanse en Europese spelers elkaar in evenwicht, terwijl op Facebook 6 Indische en 6 Amerikaanse banken een plaatsje veroverd hebben bij de eerste 20. Kijken we naar de eerste 10 Facebook-finalisten, dan zijn er 5 Indische en slechts 3 Amerikaanse banken bij. Als je naar Facebook kijkt, merk je pas hoeveel achterstand Europa inzake sociale netwerken heeft opgelopen: in de Top 20 komt geen enkele Europese bank voor!

Vooral drie trends blijven bij: het Amerikaanse overwicht kalft stilaan af, Europa blijft zwak presteren en enkele Aziatische en Afrikaanse spelers stoten door naar het koppeloton. Tel daarbij het groeiend aandeel van mobiele banktoepassingen op en het is duidelijk dat deze trends, als ze standhouden, het profiel van de sector grondig zullen wijzigen. Nieuwe spelers uit andere landen zullen hun opwachting maken en de huidige marktleiders zullen meer moeten anticiperen en zelf de huidige evolutie mee vorm moeten geven om hun positie te behouden of zelfs maar te overleven.