Banken openen nu ook e-shops

Op 19/01/15
Deel via

Een Poolse bank opent een winkel alleen voor online shoppers. Bij een Franse bank schaf je met enkele muiskliks een auto aan. De trend is duidelijk: de banksector begeeft zich op het pad van de niet-financiële e-commerce.

De banken hebben besloten om voortaan niet alleen financiële diensten online aan te bieden, maar ook virtueel winkelen mogelijk te maken. Zo waagt de Poolse Bank Zachodni WBK zich vanaf de lente van 2014 aan ... mobiele handel, de zogeheten m-commerce. Het filiaal in Santander van deze bank creëerde daarvoor een volwaardige mobiele app, BZWBK24. Hiermee beschik je enerzijds over de traditionele functies van mobiel bankieren (rekeningen, stortingen, mobiele betaaloplossingen via de QR-code). Anderzijds vind je er een vrij uitgebreide online shop: vervoertickets, bloemen, hotelkamers, maaltijden en thuisgeleverde boodschappen.

Ook in Frankrijk beweegt er wat. Bij onze zuiderburen lanceerde Boursorama onlangs Boursoshop, een platform voor de aankoop van tweedehandswagens. De onlinebank sloot daarvoor een partnership met een lokale speler, ALD Automotive. Klanten hebben nu al de keuze uit meer dan 250 aanbiedingen. Ze kunnen op twee manieren hun droomauto kopen: online of in de ALD-centra. Klanten van de Franse Boursorama-bank krijgen een korting van 500 tot 1.000 euro op alle te koop aangeboden auto’s en genieten een waarborg van 6 tot 12 maanden. De voorkeursbehandeling omvat bovendien de afhandeling van alle administratieve formaliteiten door de verkoper.

Beide voorbeelden tonen aan dat de banken vastbesloten zijn om te diversifiëren en meer aan te bieden dan financiële diensten.