Banken worden mobiel, operatoren worden banken

Op 25/02/14
Deel via

In België kun je bij de mobiele operator Mobile Vikings terecht voor een prepaid bankkaart. In de Verenigde Staten lanceert T-Mobile een veel uitgebreider concept: een debetkaart als gratis alternatief voor de zichtrekening.

Sinds twee jaar profileert T-Mobile (de vierde grootste mobiele operator in de Verenigde Staten) zich als de Uncarrier. De operator heeft zich tot doel gesteld om de kaarten op de markt flink door elkaar te schudden. Niet zonder succes. T-Mobile stapt af van zijn core business om zich helemaal op de bankwereld te storten. Van het ene naar het andere universum, dus.

Het strijdwapen van T-Mobile? Mobile Money, een prepaid VISA-kaart – met direct debit – zonder de minste ‘credit check’. Het erg controversiële Amerikaanse concept ‘credit check’. biedt om het even welke instelling de mogelijkheid je Amerikaanse socialezekerheidsdossier te checken om te weten welke kredieten je hebt afgesloten (weliswaar met jouw goedkeuring). 70 miljoen Amerikanen zou vandaag nog ‘unbanked’ zijn. Dat wil zeggen dat ze geen toegang hebben tot bankdiensten wegens het ontbreken van een krediethistoriek of door een te lage score.

Mobile Money is tegelijk een elektronische portefeuille en een betaalmiddel. Het systeem biedt gratis geldopvraging aan 42.000 bankautomaten in de Verenigde Staten. Ook de betaalkaart is gratis. Er worden geen kosten aangerekend voor het beheer van je rekening. Cheques zijn vandaag de dag nog altijd een veelgebruikt betaalmiddel in de Verenigde Staten: de mobiele app voor Android en iPhone biedt de mogelijkheid om een cheque te digitaliseren met behulp van het fototoestel van je mobiele toestel. Via het net van verkooppunten kun je ook geld op je virtuele bankrekening plaatsen. Die rekening wordt beheerd door Bancorp Bank, een instelling die gevestigd is in Delaware en al partner is van de online- en mobiele bank Simple.

De Chief Marketing Officer van de operator, Mike Sievert, is van mening dat Amerikaanse gezinnen tot 1.500 dollar per jaar kunnen besparen door te kiezen voor de oplossing van T-Mobile.