De nieuwe financieel directeur van Google is een vrouw en ze komt van Morgan Stanley. En ze is niet de enige bankier die de financiële wereld inruilt voor de wereld van het internet en de sociale netwerken. Waarom?
Heb je geen enkele ervaring of deskundigheid om mobiele apps te ontwikkelen? En ook geen MBA? Toch kan je carrière maken in Silicon Valley … als je solliciteert in de banksector. Bij de grote internetbedrijven duikt er immers een nieuwe trend op: ze putten uit de human resources van banken en financiële instellingen. Recente voorbeelden zijn er in overvloed.
Kijk maar naar Ruth Porat, die geldt als een van de machtigste vrouwen van Wall Street. Ze is voor een flinke smak geld door Google weggehaald bij Morgan Stanley. Haar jaarloon bedraagt bijna 600.000 euro en als welkomstcadeautje ontving ze bij de ondertekening van haar contract een premie van 4,6 miljoen euro. Daar komen nog eens aandelen bovenop ten belope van 23 miljoen dit jaar en 37 miljoen volgend jaar.
Toch is Porat niet de enige die profiteert van de trend. Steeds meer techbedrijven zoeken talent dat hun websites, netwerken en mobiele applicaties, die soms op een twijfelachtig businessmodel steunen, rendabel worden. Snapchat haalde bijvoorbeeld Imran Khan weg bij Crédit Suisse. Tot december leidde hij de online bank.
Twee jaar geleden moest JP Morgan zijn financieel directeur, David Wehner, afstaan. Hij stapte eerst over naar het softwarebedrijf Zynga, waar hij schitterde met zijn competenties, en ging al in juni 2014 aan de slag bij Facebook. Het komt dus niet aan op een carrièreswitch meer of minder.
Sarah Friar was elf jaar lang financieel analiste bij Goldman Sachs. Dan ging ze werken bij softwarebedrijf Salesforce en 3 jaar geleden werd ze aangeworven door Jack Dorsey, de oprichter van Twitter en Square, een oplossing voor mobiele betalingen. Haar enige band met de technologiesector tot dan toe was haar financiële specialisatie in grote softwareontwikkelaars zoals Microsoft.
Van al wie in Harvard afstudeert met een MBA gaat tegenwoordig één op vijf bij een technologiebedrijf werken. Dat is twee keer zoveel als in 2011. Wedden dat je je bankier voortaan met andere ogen bekijkt?