Bankkantoren worden mobiel

Op 28/01/14
Deel via

Nu iedereen het heeft over mobiel bankieren en betalen, krijgt mobiliteit in sommige landen een heel andere dimensie. In Burkina Faso, Rwanda en andere Afrikaanse  landen wordt het bankkantoor mobiel … letterlijk dan, en dat heeft alles te maken met vrachtwagens. Of in de Verenigde Staten, waar het eerste tabletkantoor de deuren opende.

Er wordt meer en meer nagedacht over de toekomst en de evolutie van bankkantoren, maar één ding is zeker: ze zullen interactief, social en zelfs … mobiel zijn! Maar ‘interactief’, ‘social’ en ‘mobiel’ hoeft niet noodzakelijk op de technologie te slaan. Hoewel…

In Afrika krijgt mobiliteit een heel andere invulling. En als je het hebt over mobiele kantoren, dan gaat het ook over echte kantoren … op wielen. Ze bevinden zich in een bus, een vrachtwagen of een trailer en zijn bedoeld om de bank dichter bij mensen te brengen die in afgelegen gebieden wonen. Er is een kantoordirecteur, een adviseur, een geldautomaat en zelfs kluizen! Zonder de technische en telecommunicatie-infrastructuur te vergeten waardoor je er terechtkunt voor alle traditionele bankdiensten en een videobewakingssysteem. Coris Bank International in Burkina Faso heeft zopas een dergelijk mobiel kantoor opgericht. Net als enkele andere Afrikaanse banken de afgelopen maanden, bijvoorbeeld de Banque de Kigali.

Om dit soort banken te zien, hoef je zelfs niet naar Afrika te reizen. Ze bestaan ook gewoon in … Frankrijk! Vier vrachtwagens van Crédit Agricole Centre France doorkruisen vijf departementen.

Innovatie, mobiliteit en gebruiksvriendelijkheid vind je dus niet altijd waar je denkt…

De Verenigde Staten hebben dan weer een ‘tabletkantoor’. Het eerste tabletkantoor werd gecreëerd door de Statewide Federal Credit Union, een kleine financiële instelling in Mississipi. De bedoeling: het actieterrein van de personeelsleden in haar drie bankfilialen uitbreiden. Dankzij de Mobibranch kunnen de kantoormedewerkers om het even waar en wanneer dezelfde  verrichtingen uitvoeren als wanneer ze zich in het kantoor bevinden: rekeningen openen, hypothecaire leningen afsluiten, geld overschrijven, contracten ondertekenen met een elektronische handtekening, enz. Bij BGL BNP Paribas zou die mogelijkheid benut kunnen worden. Momenteel werkt de bank met een tablet in twee van haar kantoren, maar niets sluit dat die tablet in de toekomst gewoon thuis bij de klant gebruikt wordt voor dezelfde functies…

Misschien is het reizend kantoor wel het kantoor van de toekomst?