BankMobile, de naam die alles zegt

Op 06/04/15
Deel via

Een kosteloze mobiele Amerikaanse bank, met een personal banker en kredietlijnen … is dit een revolutie of hangt rond BankMobile een “déjà vu”-sfeertje?

100% mobiele banken? In de Verenigde Staten kijkt niemand er nog van op. Wij hadden het al eerder over GoBank en Moven. Zij bieden een virtuele bankrekening in combinatie met een Mastercard, maar alleen voor mobiele toepassingen. Dan is er nog het model van Simple Bank dat blijkbaar zo overtuigend is dat de bank werd overgenomen door de Spaanse groep BBVA. Hier is geen sprake van krediet, maar van een zichtrekening gekoppeld aan een VISA-debetkaart. Het geld is afkomstig van deposito’s (transfers van andere banken, digitalisering van cheques). De meeste functies zijn zowel voor pc’s als mobiele toestellen bestemd, maar bankkantoren ontbreken.

En nu is er dus ook BankMobile

Het uitgangspunt van de nieuwe bank is dat de Amerikaanse reuzen – Chase, Wells Fargo, Bank of America – weliswaar allemaal een mobiele applicatie hebben, maar dat niemand zich beperkt tot de essentie van een mobiele bankrekening (buiten de bovenstaande pure players van het web natuurlijk). En PayPal dan, waarmee je toch ook geld kan overschrijven en een debetkaart kan aanvragen? Akkoord, maar dat is geen bank …

Luvleen Sidhu, Chief Strategy Officer van BankMobile, meent dat “de sector dichter bij generatie Y moet gaan staan om ze beter te begrijpen en te verleiden … en alle onnodige kosten af moet schaffen”. Volgens Moebs Services gaven de Amerikanen in 2013 niet minder dan 30 miljard euro aan bankkosten uit.

Het idee achter BankMobile? Geen bankkantoren, geen kosten, maar mensen van vlees en bloed achter de mobiele app.

Haar werkwijze? Een duidelijke, moderne, sobere, stijlvolle mobiele app (voor Android en iPhone), net zoals de website.

Het aanbod? Lopende rekening, spaarrekening (met een hogere interest dan gemiddeld), kredietlijn tot € 4.500, beleggerscursus en een personal banker die geen robot of spraaktechnologie is.

Wat is er origineel aan? De onderneming koppelt haar evolutie aan crowdsourcingideeën en richt een stichting op voor de financiering van technologiebedrijven.

Luvleen Sidhu legt uit: “Wij beschouwen onszelf niet echt als een bank, meer als een technologiebedrijf met een financieel aanbod.” En in tegenstelling tot de andere spelers in dit segment mikt BankMobile niet op klanten die vroeg of laat komen aankloppen voor een krediet of financiering. Kortom, een “echte” bank.